Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) validen una nova diana terapèutica contra el càncer colorectal

COc-WSDWEAAjE_9Investigadors del grup d’Oncologia Molecular del CIBBIM-Nanomedicina del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han validat un gen, denominat PPOX, com a nova diana terapèutica contra el càncer colorectal. L’estudi, no obstant, obre la porta a la validació de més dianes, ja que PPOX és només un dels 996 gens que s’han trobat sobreexpressats en cèl·lules tumorals de creixement ràpid. Els resultats de la investigació, que ha durat més de 5 anys, s’han publicat a Clinical Cancer Research.

Per detectar els gens candidats a ser noves dianes terapèutiques, els investigadors van caracteritzar a nivell molecular les diferències que fan que unes cèl·lules cancerígenes creixin més ràpid que d’altres. “Sabem que els tumors que creixen més ràpid són els que més maten, per això ens vam proposar investigar diferents línies cel·lulars derivades de tumors de còlon”, explica el Dr. Diego Arango, responsable de l’estudi. En concret, van avaluar en plaques in vitro les ràtios de creixement de 52 línies cel·lulars procedents de mostres de tumors humans de càncer colorectal.

Amb aquestes línies van fer una anàlisi de l’expressió genòmica per microarrays, en la qual van identificar els 966 gens altament expressats en les cèl·lules tumorals de càncer colorectal de creixement ràpid. Els investigadors treballaven amb la hipòtesi que la inhibició dels gens sobreexpressats podia interferir amb el creixement tumoral i, per tant, aquests gens podien ser potencials dianes terapèutiques per ser utilitzats en quimioteràpia.

Com a prova que reforça la seva hipòtesi, el Dr. Arango explica que “el gen TYMS, que és una de les poques dianes terapèutiques que actualment s’utilizen en quimioteràpia, és només un d’entre el prop de miler de gens sobreexpressats en els tumors de càncer colorectal”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.