La Unitat de Curta Estada (UCE) de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), adscrita al Servei d’Urgències, va rebre l’any 2014 un total de 2.259 pacients, xifra que la situa com a referent a l’estat espanyol i confirma la consolidació d’una formula alternativa a l’hospitalització convencional que es va estrenar el 1998.
La majoria de malalts atesos a l’UCE són persones amb problemes cardíacs o respiratoris i processos infecciosos aguts que arriben al Servei d’Urgències de l’Hospital i que, una vegada valorats, ingressen a la Unitat per al tractament oportú fins a assolir-ne l’estabilització. La franja d’edat dels usuaris se situa entre els 75 i els 80 anys, el temps d’hospitalització és de 3 dies de mitjana i la pràctica majoria dels pacients tornen al seu domicili en rebre l’alta.
L’UCE de l’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb 24 llits en habitacions individuals i es troba a la cinquena planta de l’Hospital Duran i Reynals, seu de l’Institut Català d’Oncologia. Un equip de tres metges, més el personal auxiliar i d’infermeria, es fa càrrec de l’atenció dels malalts en estreta col·laboració amb el Servei d’Urgències. Segons el Dr. Carles Ferré, responsable de l’UCE de l’HUB, el volum d’activitat d’aquesta unitat és, en termes relatius, molt important ja que assumeix aproximadament el 20% dels malalts d’Urgències que requereixen ingrés hospitalari. Això ajuda a reduir la pressió sobre la resta d’unitats de l’hospital i suposa una eina especialment valuosa, entre d’altres, per abordar la problemàtica de saturació dels serveis d’Urgències.
”La selecció adequada a Urgències dels malalts que es poden beneficiar d’aquest recurs és clau per a garantir els resultats assistencials esperats”, informa el Dr. Ferré. Aquest model també té altres avantatges com la disminució dels riscos potencials de l’hospitalizació, ben coneguts en la gent gran.
Entre les cinc més importants d’Espanya
Amb més de 2.000 ingressos a l’any, l’UCE de l’Hospital Universitari de Bellvitge figura entre les cinc més importants d’Espanya. Només tenen un volum d’activitat assistencial semblant les Unitats de Curta Estada de l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Universitari Doctor Peset de València, l’Hospital General Universitari d’Alacant i l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella. Segons un estudi del Dr. Ferran Llopis, autor d’una tesi doctoral sobre les UCE de l’Estat, tan sols un 11% dels hospitals espanyols compten amb dispositius d’aquest tipus.
“Els resultats de la tesi del Dr. Llopis mostren la validesa i la utilitat d’aquest recurs assistencial”, assegura el Dr. Ferré. El registre d’Unitats de Curta Estada i l’anàlisi de l’activitat fan palesa la seva eficàcia si es té en compte el volum d’ingressos i els dies d’hospitalització, l’eficiència pel que fa al seu cost i utilització de recursos i, finalment, uns bons resultats clínics en la seguretat dels tractaments. Les evidències que aporta l’estudi permeten concloure que aquest model és una bona alternativa a l’hospitalització convencional per a malalts amb un perfil adequat, contribueix de manera significativa a pal·liar la saturació dels serveis d’Urgències i ajuda a l’optimització dels recursos.
Aposta de l’ICS
L’UCE de l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb gairebé 20 anys d’experiència, confirma l’èxit d’un model pioner i s’emmarca en l’aposta decidida de l’Institut Català de la Salut (ICS) per les alternatives a l’hospitalització convencional. Altres fórmules en la mateixa línia són l’hospitalització a domicili, els hospitals de dia i la cirurgia major ambulatòria. Totes aquestes ofertes assistencials busquen reduir les estades hospitalàries, sempre que la situació clínica del pacient i el tractament que se li ha d’administrar ho facin possible.