Un estudi del VHIO posa les bases d’una nova estratègia terapèutica per vèncer resistències en càncer colorectal

CNZ1kYBUcAAD02yEl grup d’investigació de “Cèl·lules Mare i Càncer” de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) acaba de publicar a la revista Clinical Cancer Research un estudi en el qual s’avalua per primera vegada la eficàcia d’una nova estratègia terapèutica capaç de revertir la resistència dels tumors colorectals als tractaments amb inhibidors de la ruta PI3K / AKT. Gràcies a la inhibició simultània de la ruta Wnt / β-catenina, alhora que s’usen inhibidors de la via PI3K / AKT, s’aconsegueix sortejar les resistències que apareixen a aquests inhibidors. A més, l’estudi aporta una nova metodologia per predir, a priori, l’eficàcia d’aquest nou tractament combinat en pacients amb càncer colorectal (CRC), permetent determinar millor aquells pacients que poden ser tractats amb aquests fàrmacs.

Les mutacions oncogèniques que apareixen espontàniament a la ruta KRAS / PI3K / AKT són unes de les alteracions més freqüents en càncer. A diferència d’altres tipus de tumors, els de còlon i recte presenten, en un alt percentatge de casos, una elevada resistència als tractaments amb inhibidors específics de PI3K o AKT que provoquen que el tumor continuï desenvolupant-se. Aquesta resistència als tractaments antitumorals és deguda a l’activació de manera anormal de la ruta Wnt / β-catenina que provoca una acumulació de β-catenina al nucli de les cèl·lules i que impedeix a la proteïna FOXO3a induir mort cel·lular en el tumor.

“La inhibició farmacològica simultània de les rutes Wnt / β-catenina i PI3K / AKT redueix el creixement tumoral” comenta el Dr. Héctor G Palmer, investigador principal del grup de “Cèl·lules Mare i Càncer” del VHIO i coautor d’aquesta publicació. Així mateix, destaca “la utilització dels nivells de β-catenina i FOXO3a com a biomarcadors de resposta als tractaments amb inhibidors de PI3K, AKT i Wnt / β-catenina és un gran avenç que permetrà augmentar l’efectivitat en el tractament d’aquest tipus de tumors “.

A causa de que l’alta presència de β-catenina nuclear bloqueja l’acció de FOXO3a, la utilització d’inhibidors de PI3K / AKT en pacients amb càncer colorectal pot provocar a més que les cèl·lules tractades s’escapin i produeixin metàstasi. L’enorme complexitat d’aquests tumors situa al càncer colorectal com a tercera causa de mort per càncer a nivell mundial amb gairebé 1.400.000 casos a l’any segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Per a l’estudi del nou inhibidor de la ruta de Wnt / β-catenina, inhibidor de les proteïnes tanquirasas, es van utilitzar cultius cel·lulars i es van inocular cèl·lules derivades de tumors de pacients en ratolins d’experimentació. D’aquesta manera es van crear al laboratori models animals “xenopacients” capaços de reproduir amb precisió la malaltia humana ja que preserven les mateixes alteracions genètiques i clinicopatològiques originals de cada pacient. L’estudi ha demostrat que la inhibició simultània de la senyal de Wnt / β-catenina i de PI3K / AKT evita les resistències a aquests últims i permet frenar el creixement tumoral. A més s’ha observat un efecte inesperat, en alguns tumors colorectals és suficient inhibir la ruta de Wnt per disminuir el seu creixement.

L’estudi de la ruta de senyalització Wnt / β-catenina és un camp històric d’investigació però no ha estat fins fa uns cinc anys quan s’han dissenyat els primers fàrmacs eficaços per bloquejar la funció oncogènica d’aquesta ruta. El grup del Dr. Palmer és pioner en la comprenssió d’aquesta ruta de senyalització en el marc de les patologies oncològiques, en el potencial de les noves teràpies anti-Wnt / β-catenina i en la selecció de pacients candidats per al seu tractament.

Actualment, al VHIO s’han obert de forma paral·lela estudis clínics per estudiar la toxicitat i eficàcia d’un nou fàrmac inhibidor de la ruta de Wnt / β-catenina. Després dels resultats obtinguts en aquest estudi, s’obre la possibilitat de dur a terme nous assaigs clínics en el futur amb aquesta prometedora família de fàrmacs.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.