L’EAP Sallent participa en la fase pilot del projecte COMSalut, amb l’objectiu de potenciar una atenció integral dels pacients que inclou activitats orientades a la comunitat

CAP Sallent

Vista general CAP Sallent

L’equip d’atenció primària (EAP) Sallent és l’únic de la Catalunya Central que s’ha incorporat a la fase inicial del projecte COMSalut, que desplega gradualment el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya dins del marc del Pla de Salut 2011-2015. Es tracta d’una iniciativa que pretén que els equips d’atenció primària i comunitària atenguin de manera integral els pacients, oferint-los activitats comunitàries que van més enllà de les prescripcions mèdiques. Aquestes activitats es desplegaran gradualment, tenint en compte les necessitats específiques de la població.

A Sallent s’ha recollit informació sobre les principals necessitats en salut, així com sobre els recursos i actius que hi ha al municipi. A partir d’una jornada de priorització es va escollir aquella necessitat de salut que preocupava més la ciutadania, que era la solitud en l’envelliment. A partir d’ara caldrà que entre tots els agents comunitaris es dissenyin accions i actuacions que posin en valor els actius de salut que té el municipi per incidir sobre el benestar d’aquest col·lectiu.

Es calcula que el 80% dels factors que determinen la salut estan fora del sistema sanitari. És per això que el projecte COMSalut pretén reorientar l’atenció primària cap a la comunitat i potenciar el treball en xarxa, gràcies a la implicació activa d’ajuntaments, escoles, casals o altres entitats socials.

El projecte inclourà accions per a la prevenció de malalties, la promoció d’hàbits saludables, la protecció de la salut en l’entorn comunitari, la prevenció i el control del tabaquisme, la vacunació, la promoció de l’activitat física i de l’alimentació saludable que ajudi a prevenir l’obesitat.

Alguns exemples d’activitats que es promouen per millorar l’estat de salut dels pacients són el pla de consum de fruita i verdura a les escoles de la Regió Sanitària de Lleida-Alt Pirineu i Aran, les caminades per promoure els hàbits saludables a la regió de Girona, o les activitats a geriàtrics per promoure un envelliment saludable a la regió de Barcelona.

Fins ara, alguns equips mèdics promovien voluntàriament activitats comunitàries per millorar la salut dels pacients i a partir d’aquest 2015 aquestes activitats s’inclouen a la carta de serveis de l’atenció primària.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.