Un estudi identifica una mutació genètica present en diversos tipus de càncer que podria ajudar a desenvolupar teràpies dirigides

Hospital Vall d'HebronUn assaig clínic internacional de fase II, publicat a The New England Journal of Medicine, ha analitzat quin paper té una de les mutacions més habituals de la proteïna BRAF (BRAFV600), responsable d’enviar senyals dins de les cèl·lules canceroses, en diversos tipus de tumor que no són melanomes. Tot i que es coneix que aquesta mutació està present en un 50% dels melanomes, s’ha identificat que també està present en altres tumors. En aquest assaig s’ha estudiat, específicament, la presència de la mutació en l’adenocarcinoma de pulmó, el càncer d’ovari, el càncer colorectal, el colangiocarcinoma, el càncer de mama, el mieloma múltiple i la malaltia Erdheim-Chester i la histiocitosi de cèl·lules de Langerhans. Això permetrà, en assajos posteriors, dissenyar teràpies moleculars dirigides contra aquesta mutació per millorar l’eficàcia dels fàrmacs que s’estan usant actualment.

En aquest estudi Bàsquet hi van participar 122 pacients, de 23 centres de tot el món que tenien diferents tipus de càncer amb la mutació BRAFV600, el 89% dels quals havia rebut, com a mínim, una línia de tractament abans de ser tractats dins de l’estudi en què 95 d’aquests pacients van rebre teràpia amb vemurafenib, el fàrmac que s’ha mostrat efectiu en els melanomes com a inhibidor de la mutació BRAFV600, i 27 van ser tractats amb vemurafenib combinat amb cetuximab, un anticòs que actua contra la proteïna EGFR, un receptor del factor de creixement epidèrmic. Els resultats de l’assaig demostren que el vemurafenib és efectiu en diversos tipus de tumors, especialment en l’adenocarcinoma de pulmó, on es va registrar una taxa de resposta del 42% i la malaltia Erdheim-Chester i la histiocitosi de cèl·lules de Langerhans, on la resposta va ser del 43%. També es van registrar respostes, tot i que menors, en càncer d’ovari, colangiocarcinoma, glioblastima, càncer de tiroides i càncer de pàncrees.

“Aquest és el primer estudi ampli que s’ha realitzat per identificar, en diversos tipus de càncer, una de les mutacions més freqüents que es produeixen en els melanomes. Els resultats ens permeten aplicar una mateixa teràpia, que ja s’havia demostrat efectiva com a inhibidor d’aquesta mutació en els melanomes, a altres tipus de tumors, i afinar més la teràpia dirigida per a cada tipus de pacient”, assegura Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del VHIO, un dels investigadors principals de l’estudi.

Aquest tipus d’estudis, estudis cistella, permeten maximitzar les possibilitats de detectar senyals primerenques d’activitat de forma simultània en múltiples tipus de tumors. La detecció d’aquestes alteracions comunes en els tumors, serveix com a biomarcador per afinar els tractaments i les teràpies dirigides, amb l’objectiu de frenar la progressió de la malaltia. S’ha de tenir en compte que els tumors poden mutar durant el curs de la malaltia i els tractaments deixen de ser efectius. Aquí rau la importància d’aquests estudis per analitzar la biologia de cada tumor i les seves característiques comunes amb d’altres.

En una fase més avançada d’aquest estudi caldrà ampliar l’estudi de l’eficàcia del vemurafenib en aquests càncers (no melanomes), ja que el seu potencial terapèutic sovint és difícil d’analitzar mitjançant estudis específics, pel gran nombre de tipus de tumors involucrats, la baixa freqüència de mutacions BRAFV600, i la raresa d’alguns tipus de càncer.

Referència de l’estudi

Vemurafenib in Multiple Nonmelanoma BRAFV600-Mutated Cancers

Autoria

David M. Hyman, M.D., Igor Puzanov, M.D., Vivek Subbiah, M.D., Jason E. Faris, M.D., Ian Chau, M.D., Jean-Yves Blay, M.D., Ph.D., Jürgen S. Wolf, M.D., Ph.D., Noopur S. Raje, M.D., Eli L. Diamond, M.D., Antoine Hollebecque, M.D., Radj Gervais, M.D., Maria Elena Elez-Fernandez, M.D., Antoine Italiano, M.D., Ph.D., Ralf-Dieter Hofheinz, M.D., Manuel Hidalgo, M.D., Ph.D., Emily Chan, M.D., Ph.D., Martin Schuler, M.D., Susan Frances Lasserre, MS.c., Martina Makrutzki, M.D., Florin Sirzen, M.D., Ph.D., Maria Luisa Veronese, M.D., Josep Tabernero, M.D., Ph.D., and Jose Baselga, M.D., Ph.D.

Llegiu la notícia sobre la identificació de la mutació en el gen BRAFV600 al web de l’Hospital Vall d’Hebron.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.