Vall d’Hebron ha atès més de 1.500 casos de Codi Politrauma en els tres anys de funcionament del programa

Vall d'Hebron Codi Politrauma

Professionals de l’Hospital Vall d’Hebron atenen un pacient amb politraumatismes.

L’Hospital de Traumatologia i Rehabilitació Vall d’Hebron ha atès més de 1.500 casos de Codi Politrauma (Codi PPT) amb prioritat 0 i 1, els més greus, des de l’activació d’aquest programa a Catalunya, l’any 2011. És el centre català que més casos atén i l’únic considerat com a Centre d’Atenció al Trauma Especialitzat (CAT 3e), la màxima categoria possible en atenció dels pacients politraumatitzats. 

El programa Codi PPT (codi d’activació per a l’atenció del pacient amb traumatisme greu) es va posar en marxa l’any 2011 mitjançant una instrucció dictada pel Departament de Salut dins d’una iniciativa de reordenació de l’assistència al traumatisme greu a Catalunya. “La idea és intentar fer un triatge in situ al lloc de l’accident” que permeti derivar el pacient al centre més proper i més adequat per tractar les seves ferides, explica la Dra. María José Colomina, cap de secció del Servei d’Anestesiologia i Reanimació a l’Hospital de Traumatologia i Reanimació Vall d’Hebron i una de les responsables de la implementació del Codi Politrauma al centre. El programa “és pioner a l’Estat” i es basa en experiències ja aplicades als Estats Units, explica la Dra. Colomina, que destaca que el pacient ha d’arribar en menys de 20 minuts al centre indicat, ja que el temps és vital en aquests casos.

Un codi que salva vides 

El Codi Politrauma l’activa el Servei d’Emergències Mèdiques al punt de l’accident i facilita informació sobre les possibles lesions a l’hospital categoritzat i escollit per preparar la recepció i l’atenció inicial del pacient. El seu objectiu és garantir la supervivència del ferit, al qual s’avalua seguint 9 criteris que permeten establir el seu estat i valorar les lesions i l’atenció que necessita. D’aquesta manera, es pot establir el centre receptor més adequat i els seus professionals saben a què s’enfronten. Per a la Dra. Colomina, “amb el codi PPT s’ha ordenat l’atenció al pacient segons les seves lesions, el que permet derivar-lo al centre més adequat i amb els professionals més preparats”, amb un objectiu clar, “millorar la supervivència dels pacients amb traumatismes i la recuperació funcional de les lesions”.

En funció de la gravetat de les ferides es decideix sobre el terreny el grau de prioritat del pacient, sent la prioritat 0 la més greu. En aquest sentit, és vital que el sistema d’avaluació inicial del ferit es compleixi “sempre, per evitar que cap lesió passi desapercebuda”, recorda la Dra. Colomina.

Unic centre de categoria màxima

Hospital Vall d'HebronL’Hospital de Traumatologia i Rehabilitació Vall d’Hebron és l’únic de Catalunya amb la categoria màxima per atendre els pacients politraumatitzats, Centre d’Atenció al Trauma Especialitzat (CAT 3e). Això vol dir que es tracta d’un hospital amb activitat terciària, que compta les 24 hores del dia amb tots els serveis i unitats necessaris per a l’atenció urgent i altament especialitzada d’aquests pacients, com la Unitat de Cures Intensives, radiologia convencional, intervencionista i TAC, atenció al trauma medul·lar agut, neurocirurgia i cirurgia toràcica, vascular, cardíaca i maxil·lofacial. També cirurgia general, ortopèdica i traumatologia i cirurgia del raquis, així com serveis altament especialitzats, com ara les unitats de Lesionats Medul·lars i Cremats. L’Hospital també disposa d’una sala dedicada a tractar aquests casos per a l’exploració dels pacients, inclosa la possibilitat de realitzar radiografies i un quiròfan annex per atendre’ls. Cal destacar que el centre també tracta pacients pediàtrics amb el mateix sistema.

A més, per mantenir aquest nivell és obligatori disposar d’un programa de formació intensiva en suport avançat en trauma per als professionals implicats. “Tothom ha de saber què ha de fer i té unes tasques molt definides”, apunta la Dra. Colomina, que recorda que tot el procés passa diferents auditories per garantir l’objectiu final: assolir la supervivència dels pacients amb politraumatisme i la seva recuperació funcional.

Llegiu la notícia sobre l’activitat del Codi Politrauma de l’Hospital de Traumatologia i Rehabilitació Vall d’Hebron al web de Vall d’Hebron.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.