266 persones es realitzen la prova de la malaltia de Chagas a la Festa de la Pàtria Boliviana

IMG_20150809_175858Un total de 266 persones van accedir ahir a fer-se la prova de la malaltia de Chagas, durant la celebració de la Festa de la Pàtria Boliviana, a Badalona. Aquesta xifra representa un 65,2% més que la que es va obtenir durant la celebració de l’any passat.

Les analítiques es van realitzar en un autobús de l’empresa pública Banc de Sang i Teixits (BST), que es va acostar al Parc del Turó d’en Caritg, de Badalona, on es va celebrar la Festa. Un total 23 professionals i voluntaris de la Unitat de Medicina Tropical de l’Hospital Vall d’Hebron, de BST, de l’Associació d’Amics de Persones amb Chagas (ASAPECHA) i de la fundació Mundo Sano van participar en la realització de la prova. Durant les properes setmanes, les persones que es van realitzar l’analítica rebran els resultats de manera confidencial a casa seva.

L’any passat es van dur a terme la prova 161 persones, de les quals 42 tenien la malaltia. Aquesta xifra va representar més del 25% del total de diagnòstics que realitza la Unitat de Medicina Tropical Vall d’Hebron-Drassanes durant un any.

Fins al 80% de les persones infectades desconeixen que són portadores de la malaltia. Això és possible perquè més de la meitat dels afectats no presenta símptomes i la resta desenvoluparan afeccions cardíaques, digestives o neurològiques greus fins a vint o trenta anys després d’haver contret la infecció.

grupLa malaltia de Chagas és una afecció causada pel paràsit Trypanosoma cruzi. Segons estimacions de l’Organització Mundial de la Salut, a principi del segle XXI hi havia fins a deu milions de persones infectades al món, principalment en 21 països del continent americà, des dels Estats Units fins a l’Argentina i Xile, una zona on la malaltia és endèmica.

Cada any es diagnostiquen uns 200.000 casos nous i moren unes 22.000 persones per aquesta malaltia i fins a cent milions corren el risc d’infectar-se.

La malaltia de Chagas es transmet principalment a través d’un insecte hematòfag anomenat Triatoma infestans, conegut a la zona amb els noms de vinchuca, barbeiro, chipo, kissing-bug o chinche besucona, encara que també es pot transmetre per altres vies, com transfusions de sang i trasplantaments d’òrgans de donants infectats, o bé per via congènita.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.