Els usuaris de l’ICS valoren amb un notable l’atenció especialitzada ambulatòria

ICS targeto 2014Els usuaris de l’Institut Català de la Salut (ICS) valoren amb un 7,83 l’atenció que reben en les consultes d’atenció especialitzada ambulatòria, ubicades en hospitals i en alguns centres d’atenció primària. El grau de fidelització també és elevat, i se situa entre el 72,5% i el 94,9%. Això vol dir que de cada mil persones entrevistades, entre 725 i 949 responen que voldrien tornar a ser atesos en el centre. Aquestes dades es desprenen dels resultats del Pla d’Enquestes de Satisfacció (PLAENSA) 2014 del Servei Català de la Salut (CatSalut), sobre atenció sanitària especialitzada ambulatòria.

L’enquesta conté disset preguntes referents al grau de satisfacció amb el temps d’espera, condicions de les instal·lacions, qualitat de l’assistència sanitària, informació facilitada als pacients, tracte dels professionals, coordinació entre els professionals de medicina de família i els altres especialistes, i seguiment del problema de salut. A més, s’hi afegeix una pregunta referent al grau de satisfacció global i una altra sobre fidelitat.

Onze centres de l’ICS

En l’estudi s’hi inclouen els 46 centres que ofereixen atenció especialitzada ambulatòria a Catalunya, onze dels quals estan gestionats per l’ICS. Es tracta de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l’Hospital de Girona Doctor Josep Trueta, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Hospital de Viladecans, l’Hospital de Bellvitge, el Centre d’Atenció Especialitzada (CAE) Dr. Barraquer de Sant Adrià de Besòs, el CAE Santa Coloma de Gramenet i el CAE Just Oliveras de l’Hospitalet de Llobregat.

El centre de Catalunya que ha obtingut una millor valoració dels usuaris en atenció especialitzada ambulatòria és l’Hospital Josep Trueta de Girona, que ha estat puntuat globalment amb una nota de 8,41 i ha obtingut un índex de fidelitat del 94,9%. També destaquen els resultats de l’Hospital Verge de la Cinta, amb una nota global de 8,30 i un índex de fidelitat del 89,9%; els de l’Hospital Germans Trias, que és valorat amb una nota de 8,18 i un índex de fidelitat del 91%, i els de l’Hospital de Bellvitge, valorat amb un 8 i un índex del 90%.

En general, els usuaris de l’ICS destaquen especialment el temps que els ha dedicat l’especialista, la informació rebuda, el tracte dels metges i el seguiment del seu problema de salut. Entre els aspectes que se situen per sota de la mitjana de Catalunya, destaquen els que fan referència a la sala d’espera: comoditat, temps de permanència a la sala i quantitat de persones que s’hi esperen.

Memòria d’activitat 2014

Aquesta és una de les informacions que destaca la Memòria d’activitat de l’ICS 2014, que ara es publica i que recull l’activitat assistencial desenvolupada en els centres de l’organització, la morbiditat de la població atesa en atenció primària, la prevalença de les malalties cròniques més importants per edat i sexe, els resultats qualitatius derivats de l’activitat d’atenció primària, les patologies més freqüents i més complexes ateses als hospitals, les dades dels procediments terciaris i d’alta complexitat duts a terme, les llistes d’espera dels catorze procediments garantits i una anàlisi de la casuística hospitalària.

A més de donar a conèixer els projectes estratègics més rellevants, també presenta les notícies més destacades sobre gestió econòmica, innovació i millores assistencials, qualitat, recerca, docència, professionals, ciutadania, responsabilitat social corporativa, presència de l’ICS a la xarxa i nous equipaments. Com a novetat, en aquesta edició es dedica un apartat als sistemes d’informació.

Un any amb més activitat quirúrgica i reducció de les llistes d’espera

L’exercici 2014 destaca també per l’increment de l’activitat quirúrgica major en un 4,1% respecte de l’any anterior -amb especial atenció a les intervencions cardíaques complexes-, i la reducció en un 34,2% de la llista d’espera quirúrgica dels procediments en garantia, tot incidint de manera específica en la gestió de l’antiguitat dels pacients en la llista d’espera.

Dins l’objectiu de fomentar el terciarisme i la coordinació entre els vuit hospitals de l’organització, durant l’any 2014 també s’ha impulsat la creació de nous programes corporatius, liderats per clínics experts, per posar en comú aspectes relacionats amb l’assistència, la recerca i la docència d’una àrea d’expertesa determinada, com ara l’hepatitis o la sida.

D’altra banda, per tal de fer un pas endavant en el model d’autonomia de gestió dels equips d’atenció primària, s’ha treballat de manera participada amb professionals de tots els territoris per reorientar-lo cap a un model de lideratge professional. Dins del pla de millora de gestió de persones, destaquen les actuacions encaminades a incrementar l’estabilitat de la plantilla i el desenvolupament professional.

L’any 2014, la institució ha desenvolupat nombroses iniciatives per promoure la participació i la coresponsabilitat dels pacients en la cura de la seva salut. Tant és així que, per exemple, el 64% dels equips d’atenció primària ja ofereixen el Programa Pacient Expert Catalunya®.

Altres projectes estratègics rellevants han estat la culminació de la integració dels tres laboratoris clínics de l’ICS a la ciutat de Barcelona (Vall d’Hebron, Manso i Bon Pastor), l’abordatge integral i integrador de l’atenció als pacients fràgils i amb malalties cròniques, i la revisió dels circuits d’atenció urgent.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.