L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron realitza 6 trasplantaments en 24 hores

Hospital Maternoinfantil Vall d'Hebron

Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron

L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron va marcar una nova fita el mes passat en realitzar sis trasplantaments pediàtrics en només 24 hores. Una fita no assolida abans i que va ser possible gràcies a l’esforç i la dedicació de més d’un centenar de professionals. Es van fer dos trasplantaments hepàtics, dos de renals, un de pulmonar i un de cardíac a cinc receptors, que ara es recuperen a l’Hospital.

La Dra. Teresa Pont, coordinadora de Programes de Donació i Trasplantaments del centre, ha destacat l’alta complexitat de les intervencions realitzades. “Fer sis trasplantaments en 24 hores és extraordinari a qualsevol hospital, però en un de pediàtric ho és molt més”, ha dit, qualificant-ho com a “excepcional”. A la vegada, ha volgut posar de relleu “la logística necessària” i el compromís de tots els professionals que hi van participar.

Dos dels receptors que van rebre els òrgans trasplantats es trobaven en alerta preferent i en un dels casos al receptor se li van trasplantar un fetge i un ronyó. Tot plegat no hauria estat possible sense la comprensió i altruisme de les famílies dels donants.

Tasca multidisciplinària

L’exigència i nombre de les intervencions van fer necessària la participació d’una quinzena de serveis i unitats de l’Hospital, com ara la Coordinació de Programes de Donació i Trasplantaments, el Servei de Pneumologia Pediàtrica i el de Cirurgia Toràcica, els de Cardiologia, Cirurgia Cardíaca Pediàtrica, Hepatologia, Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments, Nefrologia Pediàtrica i Urologia Pediàtrica, així com el personal de Cures Intensives Pediàtriques i Anestesiologia i Reanimació. També hi van participar els professionals del Servei d’Urgències, Laboratoris Clínics, Microbiologia i Radiologia, així com els d’infermeria quirúrgica i de planta, auxiliars i zeladors. A tots ells cal afegir el personal extern al centre que hi va col·laborar, de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), dels Mossos d’Esquadra i d’AENA.

Hospital líder en trasplantament pediàtric

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron lidera cinc dels programes de trasplantament pediàtric, tant a Catalunya com a l’Estat, juntament amb l’Hospital Universitari La Paz. De fet, cap altre centre català compta amb tots els programes en pacients menors de 18 anys. L’Hospital és un dels pioners en aquest camp, cal recordar que el passat mes de juny es van complir 30 anys del primer trasplantament hepàtic pediàtric realitzat a l’Estat.

La Unitat de Trasplantament Pediàtric funciona com una unitat funcional on estan integrats els diferents programes de què disposa l’Hospital (cardíac, pulmonar, renal, hepàtic i progenitors hematopoètics), tots de referència a l’Estat. Aquesta Unitat compta amb professionals altament qualificats i experts, i amb el suport d’una infermera gestora de casos per ajudar-los a gestionar la complexitat, ja que l’Hospital Maternoinfantil atén pacients molt petits, fins i tot lactants, amb realitats culturals molt diverses.

Més de 1.600 nens i nenes s’han sotmès a un trasplantament a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron des que es van constituir els diferents programes i els resultats, en la majoria de casos, són excel·lents, el que permet a aquests pacients gaudir d’una millor qualitat de vida. L’any 2014 l’Hospital va realitzar 64 trasplantaments pediàtrics: 13 de ronyó, 14 de fetge, 1 de pulmó, 2 de cor i 34 de progenitors hematopoètics (2 autòlegs i 32 al·logènics).

25 anys del primer trasplantament de pulmó a Vall d’Hebron

L’1 d’agost es van complir 25 anys del primer trasplantament de pulmó realitzat amb èxit a Vall d’Hebron. El centre és l’únic de Catalunya que disposa d’aquest programa, degà a l’Estat i un dels quatre de referència al món. Gràcies a ell, s’ha pogut tractar pacients de tot el territori amb un servei al mateix nivell que els països més avançats.

L’Hospital és el que més trasplantaments pulmonars realitza a l’Estat. Actualment, si un pacient a Catalunya necessita sotmetre’s a aquesta intervenció, té més d’un 95% de possibilitats de poder-ho fer. De fet, entre maig i juny de l’any passat el centre va assolir el seu rècord d’operacions, amb 24.

L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron

L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron és un centre públic d’atenció integral a la dona i al nen, que compta amb totes les especialitats per oferir un abordatge multidisciplinari des de l’edat fetal fins a l’adolescència, així com la transferència dels pacients a les especialitats d’adults dins del mateix recinte hospitalari. És un hospital terciari, que és referència estatal i internacional en nombroses patologies, i capdavanter en procediments d’alta complexitat, com ara els trasplantaments de progenitors hematopoètics, renals, hepàtics, pulmonars i cardíacs, cirurgia fetal i cirurgia robòtica, entre d’altres. L’expertesa i alta qualificació dels seus professionals, amb el suport de la darrera tecnologia, fan que els pacients rebin una atenció de qualitat basada en el compromís, l’expertesa, la resolució i el respecte.

A l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron cada any s’hi realitzen més de 12.700 intervencions, s’atenen més de 56.000 urgències, es fan 140.000 visites a consultes externes i 8.300 sessions d’hospital de dia. A més, compta amb 10 grups acreditats de recerca, integrats al Vall d’Hebron Institut de Recerca, que estan desenvolupant 35 línies de recerca.

Un Hospital en contínua evolució

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, des de començaments d’any, ha començat a implementar i impulsar un model de gestió basat en els processos, en la seva millora contínua en termes de fluïdesa dels mateixos, tot garantit la seguretat de pacients i professionals. Aquest model té com a base el talent, l’experiència i la capacitat dels seus professionals, i actua de forma interdisciplinària per obtenir resultats excel·lents en salut, tenint el pacient com a centre de l’activitat i fixant-se l’objectiu de ser un hospital cada vegada més obert i interrelacionat amb la societat.

Llegiu la notícia sobre el multitrasplantament pediàtric a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron al web de l’Hospital Vall d’Hebron.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.