Els agents comunitaris de salut apropen la prova de detecció del Chagas a la comunitat boliviana

Triatoma infestans

Triatoma infestans, insecte hematòfag que serveix de vector de la malaltia de Chagas.

Vuit de cada deu persones que pateixen la malaltia de Chagas desconeixen que són portadors la malaltia. Aquesta és una de les conclusions extretes en la darrera campanya de detecció de la malaltia del Chagas celebrada l’any passat, coincidint amb la Festa de la Pàtria Boliviana.

Aquest any, el Servei de Medicina Tropical de l’Hospital Vall d’Hebron, el Banc de Sang i Teixits i l’Associació d’Amics de Persones amb Chagas (ASAPECHA) tornen a oferir la possibilitat de fer la prova a totes les persones que participin en aquesta Festa, que se celebrarà el proper diumenge 9 d’agost, a Badalona.

Jordi Gómez i Prat, coordinador de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d’Hebron-Drassanes, del Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut (PROSICS), explica la importància d’apropar aquest tipus de serveis a la població boliviana que té una alta prevalença en aquesta malaltia. “En una data assenyalada i única com és la Festa, podem aconseguir detectar molts casos nous i oferir informació sobre la malaltia allà mateix”, explica el doctor Gómez.

El dia de la celebració, una unitat de l’empresa pública Banc de Sang i Teixits es traslladarà fins al lloc de la festa, el Parc del Turó d’en Caritg de Badalona, i farà analítiques a totes les persones que ho desitgin. Quatre agents comunitaris de salut, voluntaris d’ASAPECHA i professionals del Servei de Medicina Tropical de l’Hospital Vall d’Hebron s’encarregaran d’informar els assistents per convidar-los a fer-se la prova.

L’any 2014, 187 persones van estar interessades a fer-se la prova, de les quals 161 se la van fer. D’aquestes, un 26% tenia la malaltia de Chagas, mentre que tan sols un 17% tenia la sospita prèvia que podia patir-la. En general, el rendiment de les accions realitzades a la comunitat són un 20% més efectives que les que es duen a terme en el centre sanitari.

Durant l’acció, els professionals també comptaran amb la col·laboració de l’organització Mundo Sano, que treballa per ajudar les poblacions afectades per malalties desateses i poc visibles com és el cas de la malaltia de Chagas.

Agents comunitaris de salut

L’Institut Català de la Salut (ICS) disposa de vuit agents comunitaris de salut que treballen estretament amb les comunitats immigrades més nombroses de Barcelona. Col·laboren amb associacions i amb altres entitats, i serveixen de pont entre els serveis sanitaris i els immigrats. L’estratègia de cada agent comunitari de salut s’adapta en funció de les necessitats i de les malalties més freqüents. El responsable de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Vall d’Hebron-Drassanes puntualitza que es tracta d’una estratègia amb una àmplia trajectòria, ja que la figura es va crear els anys 1990 amb els primers fluxos migratoris procedents de Guinea Equatorial.

La malaltia de Chagas

La malaltia de Chagas és una afecció parasitària causada pel paràsit Trypanosoma cruzi. Segons estimacions de l’Organització Mundial de la Salut, a principi del segle XXI hi havia fins a deu milions de persones infectades al món, principalment en 21 països del continent americà, des dels Estats Units fins a l’Argentina i Xile, una zona on la malaltia és endèmica. Cada any es diagnostiquen uns 200.000 casos nous i moren unes 22.000 persones per aquesta malaltia i fins a cent milions corren el risc d’infectar-se.

La malaltia de Chagas es transmet principalment a través d’un insecte hematòfag anomenat Triatoma infestans, conegut a la zona amb els noms de vinchuca, barbeiro, chipo, kissing-bug o chinche besucona, encara que també es pot transmetre per altres vies, com transfusions de sang i trasplantaments d’òrgans de donants infectats, o bé per via congènita.

Més de la meitat de les persones infectades no presenta símptomes, però una tercera part acabarà patint afeccions cardíaques i un 10% presentarà manifestacions clíniques digestives (habitualment, dilatació de l’esòfag o del còlon), neurològiques o mixtes, fins a 20 o 30 anys després d’haver contret la infecció.

El PROSICS té engegats diferents projectes d’investigació, detecció i tractament per abordar aquesta malaltia de manera global i local. La Unitat ha posat en marxa projectes perquè els pacients mateixos adquireixin les eines i les actituds adequades per superar els estigmes propis de la malaltia, i també desenvolupa projectes de recerca de nous tractaments que millorin les taxes de curació actuals. En aquest sentit, el PROSICS coordina una aliança internacional per a la recerca i l’avaluació de nous medicaments i de noves estratègies terapèutiques, juntament amb els principals centres d’investigació tant d’Europa com de Llatinoamèrica.

Vídeo de la prova de la malaltia de Chagas, a la Fiesta Patria Boliviana

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.