Descobreixen la pèrdua d’un gen anticàncer en tumor de pulmó de cèl·lula petita

Grup Epigenètica del Càncer Manel Esteller

Grup de recerca d’Epigenètia del Càncer de l’IDIBELL, liderat per Manel Esteller.

El càncer de pulmó de cèl·lula petita és un tipus especial dins dels tumors que apareixen en aquests òrgans, que representen el 15% els tumors pulmonars. Apareix gairebé exclusivament en fumadors i sol debutar en l’estadi de malaltia disseminada, és a dir, amb quan ja ha aparegut metàstasi. Es caracteritza per respondre inicialment bé a la quimioteràpia, però abans d’un any el tumor pot reaparèixer i en aquest cas, la supervivència baixa.

En comparació amb la resta dels càncers de pulmó, el de cèl·lula petita no disposa d’un tractament molecular personalitzat, en part per la dificultat d’obtenir material biològic per al seu estudi. Avui, un treball publicat a Cancer Research, la revista oficial de la Societat Americana per a la Investigació del Càncer (AACR), dirigit per Manel Esteller, director del Programa d’epigenètica i biologia del càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), investigador ICREA i professor de genètica de la Universitat de Barcelona, proporciona una informació sobre una nova alteració genètica en aquest tipus càncer de pulmó que seria un bon candidat per al desenvolupament de fàrmacs específics.

“Les nostres cèl·lules tenen dues còpies de cada gen, i hem descobert que un 10% dels tumors de pulmó de cèl·lula petita perden dues còpies d’un gen anticàncer denominat KAT6B”, declara Manel Esteller, director de l’estudi.

“El gen identificat origina una proteïna que és una histona acetiltransferasa, que ens podem imaginar que és com una clau que obre el nostre ADN perquè s’expressin altres gens supressors de tumors. Quan falta en una cèl·lula, el seu ADN es tanca sobre si mateix i no deixa expressar-se a aquests gens protectors, accelerant el procés tumoral”, assenyala Esteller. “Sembla ser que aquestes cèl·lules tumorals a les que els falta aquest gen serien més sensibles a un fàrmac anomenat irinotecan, que actua a nivell de l’ADN. Ens agradaria comprovar ara que els pacients amb aquesta alteració també són més sensibles a aquest compost en futurs assajos.

Referència de l’article

Simo-Riudalbas L, Perez-Salvia M, Setien F, Villanueva A, Moutinho C, Martinez-Cardus A, Moran S, Berdasco M, Gomez A, Vidal E, Soler M, Heyn H, Vaquero A, de la Torre C, Barcelo-Batllori S, Vidal A, Roz L, Pastorino U, Szakszon K, Borck G, Moura C, Carneiro F, Zondervan I, Savola S, Iwakawa R, Kohno T, Yokota J, Esteller M. KAT6B is a tumor suppressor histone H3 lysine 23 acetyltransferase undergoing genomic loss in small cell lung cancer. Cancer Research., pii: canres.3702.2014, 2015.

A l'esquerra, cèl·lules que contenen les dues còpies normals del gen (punts verds), A la dreta: càncer de pulmó de cèl·lules petites que ha perdut les dues còpies del gen protector. En vermell, es mostren les dues còpies normals d'un gen control de l'experiment.

A l’esquerra, cèl·lules que contenen les dues còpies normals del gen (punts verds), A la dreta: càncer de pulmó de cèl·lules petites que ha perdut les dues còpies del gen protector. En vermell, es mostren les dues còpies normals d’un gen control de l’experiment.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.