Descrit el paper clau d’una proteïna en la formació de vasos sanguinis

Grup de recerca de Vies de senyalització i angiogènesi de l’IDIBELL, liderat per Mariona Graupera

Grup de recerca de Vies de senyalització i angiogènesi de l’IDIBELL, liderat per Mariona Graupera

Investigadors del grup de Vies de senyalització i angiogènesi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) liderats per Mariona Graupera han demostrat  que la proteïna PTEN és clau per evitar la proliferació descontrolada de les cèl·lules que formen els vasos sanguinis en el procés d’angiogènesi. Els resultats de l’estudi es publiquen avui a la revista Nature Communications.

El creixement de vasos sanguinis per brots (sprouting, en anglès) és un mecanisme central de la formació de la vasculatura i comença per l’especialització de cèl·lules endotelials en diversos tipus de cèl·lules. D’una banda, les cèl·lules tip (punta, en català) que guien el sentit del creixement i que gairebé no proliferen i, d’altra, les cèl·lules stalk (tija, en català) que creixen darrere per anar formant el lumen dels nous vasos sanguinis.

Estudis anteriors havien demostrat que la ruta de senyalització de Notch està implicada en el control de les cèl·lules stalk bloquejant la seva proliferació. El treball de l’equip de Mariona Graupera demostra com Notch activa PTEN i aquesta promou la parada del cicle cel·lular i, per tant, evita la proliferació de les cèl·lules. Els investigadors han demostrat tant en cultius cel·lulars com en ratolins que, en absència de PTEN, tot i l’activació de Notch, no s’atura la proliferació de les cèl·lules stalk, cosa que  deriva en la formació d’una vasculatura aberrant.

Conèixer la fisiologia

“Estudiar la fisiologia de l’angiogènesi ens permet entendre millor les malalties en les quals hi ha un creixement aberrant dels vasos sanguinis, com és el cas del càncer, i trobar millors aproximacions terapèutiques”, explica Mariona Graupera.

En els últims anys s’ha vist que les teràpies antiangiogèniques són de curt recorregut i a llarg termini poden ser perjudicials. Les aproximacions actuals es dirigeixen a normalitzar la vasculatura de manera que, encara que els nutrients i l’oxigen arribin a les cèl·lules tumorals, també ho facin els agents quimioterapèutics.

“En aquest sentit, es pot utilitzar PTEN per normalitzar la vasculatura i mantenir la quiescència, l’equilibri en la formació des vasos sanguinis”, conclou la investigadora.

Referència de l’article

Helena Serra, Iñigo Chivite, Ana Angulo-Urarte, Adriana Soler, James D. Sutherland,Amaia Arruabarrena-Aristorena, Anan Ragab , Radiance Lim, Marcos Malumbres, Marcus Fruttiger, Michael Potente, Manuel Serrano, Àngels Fabra, Francesc Viñals, Oriol Casanovas, Pier Paolo Pandofi, Anna Bigas, Arkaitz Carracedo, Holger Gerhard & Mariona Graupera. PTEN mediates Notch-dependent stalk cell arrest in angiogenesis. Naure Communications. 2015 July 31st doi: 10.1038/ncomms893.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.