Xavier Matias-Guiu, medalla Narcís Monturiol

XMG2_baixaEl professor de la Universitat de Lleida (UdL) i director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) Xavier Matias-Guiu, serà guardonat amb la Medalla i la Placa Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya.

El Govern ha aprovat amb data 28 de juliol de 2015 la concessió de la Medalla i de la Placa Narcís Monturiol a setze personalitats i tres institucions. Aquests guardons, instituïts per la Generalitat l’any 1982, volen distingir les persones i entitats que han contribuït de manera destacada al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.

A banda del catedràtic de la Universitat de Lleida (UdL), també rebran la Medalla Narcís Monturiol Ramon Bacardit, Jaume Bertranpetit (UPF), Artur Bladé, Martine Bosman, Françoise Breton (UAB), Marta Cascante (UB), Miquel Duran (UdG), Jordi Galí (UPF), Antonio Gens (UPC), Jaume Llibre (UAB), Antoni Oliva (UAB), Josep Rizo (University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas), David Serrat (UB), Joan Maria Thomàs (URV) i Isabelle Vernos. Les entitats reconegudes amb la Placa són el CBUC, el Centre d’Estudis Demogràfics (CED) de la UAB i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB).

Xavier Matias-Guiu

Nascut a Barcelona el 1958. Llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona el 1982, i doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1988. És especialista en anatomia patològica des del 1987. Del 1986 al 2002, va treballar com a metge adjunt i cap de secció d’Anatomia Patològica a l’Hospital de Sant Pau, i com a professor titular d‘Anatomia Patològica a la UAB. El curs 1991-92 va ser Research Fellow in Pathology al New England Medical Centre/Tufts University, a Boston, Massachusetts, EUA.

El 2002, va traslladar-se a la UdL i a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) com a catedràtic d’Anatomia Patològica i director del Servei d’Anatomia Patològica. Des del 2006 és el director de l’IRBLLEIDA. Imparteix docència en els estudis de medicina, ciències biomèdiques i biotecnologia de la UdL.

Durant els anys d’activitat assistencial, docent i investigadora, s’ha especialitzat en la patologia molecular del càncer, en especial del càncer del sistema endocrí i l’aparell genital femení. Ha estat nomenat membre del grup internacional per definir les classificacions de l’OMS del càncer de tiroides (2003), del càncer de d’úter (2012), i recentment del càncer del sistema endocrí (2015).

El 2009 va rebre el Premi Josep Trueta de Recerca de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, per la seva activitat de recerca en patologia del càncer d’endometri. Es acadèmic corresponent de la Reial Academia de Medicina de Catalunya. Durant la seva trajectòria, ha publicat 270 articles científics, que han estat citats al voltant de 7.000 vegades en la literatura mèdica.

Dirigeix el Grup de Patologia Oncològica de l’IRBLLEIDA. La seva línia de recerca fonamental se centra en els mecanismes moleculars del càncer d’endometri, especialment a identificar les alteracions genètiques que tenen a veure amb una major agressivitat, tendència a metàstasi o a resistència als tractaments. El grup també estudia el possible ús de fàrmacs dirigits contra aquestes alteracions genètiques.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.