El CAP d’Artesa de Segre apropa l’assistència als usuaris

L’Equip d’Atenció Primària (EAP) Artesa de Segre, amb quatre unitats bàsiques assistencials (UBA) incloent-hi la pediatria, desenvolupa les seves tasques en un àmbit rural i dispers i atén una població de 4.386 persones, més del 22% de les quals supera els 65 anys.

Com sigui que a mesura que augmenta l’índex d’envelliment de la població s’incrementen els problemes crònics de salut i la complexitat dels usuaris, des de fa uns anys l’EAP Artesa ha prioritzat l’atenció a la cronicitat i l’atenció domiciliària per tal d’evitar les hospitalitzacions innecessàries.

L’horari d’obertura del Centre d’Atenció Primària (CAP) d’Artesa és de 8 a 15 h; tot i això, hi ha un equip de professionals de guàrdia que cobreixen l’atenció de la població de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) d’Artesa les 24 hores els 365 dies de l’any.

Això permet a l’EAP d’Artesa valorar totes les urgències que es generen a l’ABS i evitar els desplaçaments innecessaris a urgències de l’hospital sempre que es pugui solucionar el problema des del CAP.

Així, abans que els usuaris amb malaltia crònica complexa siguin derivats a l’hospital, es contacta amb la infermera gestora de casos del CAP d’Artesa, qui gestiona el problema des del CAP o el domicili i, si escau, el desplaçament a l’hospital i/o servei que correspongui pel cas. La valoració de la infermera gestora de casos permet evitar que l’usuari es desplaci innecessàriament a l’hospital si l’assistència pot ser assumida per l’EAP del CAP.

En definitiva, l’EAP d’Artesa aposta per apropar l’assistència als usuaris i defineix el seu lema com “Enlloc com a casa”.

El servei d’atenció domiciliària de l’EAP d’Artesa atén una mitjana de 80 usuaris a l’any per a seguiment i tractament de diferents patologies. Així mateix, cal destacar que un 78% dels pacients que han mort el darrer any ho han fet a casa seva, tot vetllant per oferir-los a cada moment la millor atenció sanitària i d’acompanyament dels seus familiars i éssers estimats.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.