Tres nous estudiants de batxillerat Lleida s’iniciaran en la recerca biomèdica aquest estiu

ResultatsAjBatxillerat_2015L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) concedeix tres noves beques a estudiants de batxillerat per a la realització de pràctiques d’estiu. Dotades amb 300 euros cadascuna, les beques pretenen ser un estímul i alhora un reconeixement als bons resultats acadèmics dels estudiants de batxillerat de primer curs, en la modalitat de Ciències i Tecnologia relacionat amb les Ciències de la Vida i la Salut.Els alumnes seleccionats provenen de l’Institut Seròs, l’Institut Guindàvols i l’Institut La Serra, tots tres de la ciutat de Lleida. En aquesta edició, s’han rebut i avaluat catorze sol·licituds d’alumnes provinents d’onze centres d’ensenyament diferents de la regió de Lleida. D’aquestes peticions, gairebé el 80% han estat de noies i un 20% de nois, tots ells amb uns expedients acadèmics destacables. Tot i això, s’han seleccionat els tres millors alumnes d’acord amb el seu expedient acadèmic i motivació.

El període formatiu dels batxillers es desenvoluparà als laboratoris de l’IRBLleida, des de l’1 de juliol al 30 d’agost de 2015, amb una durada mínima d’un mes. Durant aquest període, els estudiants es familiaritzaran amb les tècniques i mètodes de recerca científica i realitzaran experiments sota la supervisió d’investigadors consolidats dels grups de recerca de l’IRBLleida següents:

Grup de Neurobiologia Molecular i del Desenvolupament

Joaquim Egea és professor a la Universitat de Lleida i investigador principal del grup de recerca IRBLleida. L’objectiu del grup és la caracterització de nous mecanismes moleculars de la formació de circuits neuronals del sistema nerviós dels vertebrat. Els estudis utilitzen un ampli espectre de tècniques in vivo, in vitro i enfocaments bioquímics i ajudaran a comprendre els mecanismes implicats en trastorns neurològics i psiquiàtrics en els éssers humans.

Grup de Patologia de la Motoneurona

Jordi Calderó és Catedràtic a la Universitat de Lleida i investigador principal del grup de recerca IRBLleida. La línia de recerca del grup va dirigida a l’estudi dels mecanismes cel·lulars i moleculars que regulen la supervivència i la mort de les neurones, així com a l’anàlisi de determinats aspectes relacionats amb el desenvolupament del sistema nerviós i que podrien intervenir, també, en algunes situacions patològiques, com són les malalties neurodegeneratives. En especial, el grup està focalitzat en l’anàlisi cel·lular i molecular de la mort natural (programada) de neurones en el sistema nerviós central i perifèric, en particular de les motoneurones, així com la regulació del creixement axonal i de la sinaptogènesi. Així mateix, la recerca fa un marcat èmfasi en el paper dels factors tròfics en la modulació dels processos esmentats.

Grup de Bioquímica de l’estrès oxidatiu

Elisa Cabiscol és professora a la Universitat de Lleida i investigadora principal al grup de recerca IRBLleida. El grup es dedica a analitzar l’impacte de l’estrès oxidatiu en les funcions cel·lulars. En aquest sentit s’analitza producció d’espècies reactives de l’oxigen, el dany oxidatiu en macromolècules. El models utilitzats son llevats i cultius primaris de cardiomiòcits i neurones. En ells, s’analitza la desregulació del metabolisme del ferro. En aquest sentit, utilitzant aproximacions de tipus proteòmic, estem analitzant la relació entre estrès oxidatiu i dany en a macromolècules cèl·lules deficients en frataxina, que condueixen a l’acumulació de ferro intracel·lular i que tenen paral·lelismes amb malalties humanes com, per exemple, l’atàxia de Friedrich.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.