Vall d’Hebron estrena el Parc d’atencions, un model pioner a l’Estat d’atenció integral als infants amb càncer

_DSC1084 bisEl nou Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, que avui s’ha presentat en públic, neix amb l’objectiu d’ampliar l’espai disponible per als tractaments ambulatoris dels nens i nenes amb càncer, per oferir-los una atenció de més qualitat i un espai més confortable,  dotat de la darrera tecnologia, on les famílies puguin sentir-se com a casa. Una part important dels pacients que atén aquest servei, referent a l’Estat, és de fora de Catalunya.

La Fundació Small va apostar per aquest projecte i durant més de quatre anys ha estat treballant per fer realitat aquest nou espai, que han impulsat la Fundació Joan Ribas Araquistain, l’Obra Social ”la Caixa” i la Fundació Vila Casas. Gràcies, especialment, a aquestes fundacions i al suport de molts particulars i empreses s’han assolit els 1,6 M€ que s’han invertit en el projecte.

El nou equipament amplia de 100 a 500 els metres quadrats destinats a aquest espai i triplica la capacitat de l’anterior hospital de dia, amb dotze punts de tractament i quatre consultes, una unitat d’assajos clínics, una sala d’exploracions amb suport d’anestèsia i un espai perquè puguin ingressar els infants en situació d’immunosupressió. Tot, amb el suport de la més avançada tecnologia.

L’objectiu és que els nens i nenes s’hi sentin còmodes durant el tractament que han de rebre i, per aquest motiu, a banda dels darrers avenços tecnològics, el disseny de l’espai (realitzat per l’empresa Toormix) s’ha pensat perquè les famílies estiguin en un entorn únic, agradable i que fomenti un millor estat d’ànim, mitjançant la suma de petites experiències.

La idea de Parc d’Atencions combina el concepte d’un espai on els pacients i les seves famílies poden rebre totes les atencions necessàries, tant mèdiques com de suport emocional, ja que s’ha creat un entorn on desconnectar, descansar, respirar, jugar i on els pares poden cercar complicitats i compartir experiències. En aquest sentit, el disseny de l’espai s’ha fet construint diferents ‘mons’ o experiències que configuren el que es denomina “Parc d’Atencions”. Així, la sala d’espera es divideix en tres àrees: una on es recrea una zona de picnic; una altra que representa el món natural, amb boscos i cabanes; i la tercera, el món urbà més futurista, cadascuna pensada per a un públic específic (infantil, adolescent o adult); a la zona d’atenció mèdica, s’hi ha recreat l’espai i els planetes; i als boxs de tractaments s’hi ha dissenyat un taller de posada a punt de vehicles.

A la inauguració del nou equipament hi han assistit el conseller de Salut, Boi Ruiz; el director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante; el director gerent de l’Institut Català de la Salut, Pere Soley; el gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, Jaume Estany; la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; el gerent de l’Hospital, Vicenç Martínez Ibáñez; el president de la Fundació Small, Nacho Mercadé; el president de la Fundació Joan Ribas Araquistain, Santiago Mercadé; el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró; el president de la Fundació Vila Casas, Antoni Vila Casas, i el cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital, Josep Sánchez de Toledo, entre d’altres. La nota festiva de la inauguració l’han posada les actuacions de la Raval’s Band, el Màgic Andreu, Joana Andreu, i Somriures sense Fronteres a la Plaça Messi.

L’Hospital Maternoinfantil disposa d’altres sis hospitals de dia per a diferents especialitats, però aquest és el primer d’aquestes dimensions i característiques destinat exclusivament als nens i nenes amb càncer.

Un referent a l’Estat en el diagnòstic, tractament i recerca del càncer infantil

Dels 1.000 casos nous de càncer infantil que es detecten cada any a l’Estat, 200 es diagnostiquen a Catalunya. L’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron és el centre de l’Estat que més nens i nenes tracta. Aquest Hospital pediàtric també és centre estatal de referència per a trasplantaments de progenitors hematopoètics amb més de 1.200 trasplantaments realitzats des de l’inici d’aquest programa (40 anuals). A l’Hospital de Dia d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques s’atenen fins a 3.600 visites/any per rebre tractament i fins a 7.600 visites per a consultes.

El càncer infantil és la primera causa de mortalitat infantil per malaltia en els nens majors d’un any. Actualment, s’ha aconseguit que la supervivència estigui al voltant del 80%, però és fonamental avançar en la recerca de la malaltia per conèixer-la millor i aconseguir tractaments més eficaços. En aquest sentit, el Grup de Recerca Traslacional en el Càncer de la Infància i l’Adolescència del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) està centrat en la recerca de noves dianes terapèutiques basades en el millor coneixement de la biologia dels càncers pediàtrics. El Grup ha identificat, i continuarà identificant en el futur, noves dianes moleculars per als sarcomes i els tumors del sistema nerviós. L’experiència del Grup en els últims anys ha permès la identificació de noves dianes moleculars, algunes de les quals han entrat recentment en fase de desenvolupament de fàrmacs. En aquesta etapa, s’estan establint i consolidant col·laboracions amb la indústria biotecnològica amb la finalitat de desenvolupar nous fàrmacs capaços d’inhibir els processos prooncogènics, com la invasió i la proliferació, amb la finalitat de proporcionar alternatives terapèutiques als pacients. Des d’aquest Grup es treballa amb la convicció que una investigació ben dirigida no només ha de donar lloc a publicacions científiques sinó que ha de conduir també al desenvolupament de nous compostos terapèutics que puguin beneficiar els pacients i permetre el llançament al mercat de nous productes biotecnològics.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.