Professionals d’urgències de diferents nivells assistencials comparteixen experiències sobre l’atenció als pacients crònics complexos

CJTIdx-WsAAliGvPrestar una atenció integral i coordinada als pacients crònics complexos. Aquesta és la voluntat de la vuitantena de professionals d’atenció primària urgent i d’hospitals de l’ICS i d’altres proveïdors que s’han reunit al Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut (ICS) en la Jornada d’Atenció a Urgències i Pla de Cronicitat de Catalunya, organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SOCMUE), el Programa interdepartamental d’atenció integrada social i sanitària (PIAISS) i el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat (PPAC). A la presentació de la Jornada, hi han assistit el president de la SOCMUE, Óscar Miró; el director assistencial de l’ICS, Antoni Juan, i els responsables dels dos programes, Albert Ledesma i Carles Blay. Precisament, la primera part de la trobada s’ha centrat en la presentació d’aquests dos programes. Tant Ledesma com Blay han ressaltat el canvi en l’atenció de les persones amb problemes de salut crònics i complexos com el gran repte de l’atenció sanitària catalana durant els propers anys. Blay ha exposat la necessitat d’atendre de forma col·laborativa una població “cada cop més envellida i amb més necessitats socials”. També han posat sobre la taula els elements clau per donar una resposta integrada a les urgències en aquests casos: l’ordenació de l’atenció continuada, l’accés al Pla d’intervenció individualitzat i compartit (PIIC), a través de la història clínica compartida de Catalunya (HC3), i la formació dels professionals en el maneig de persones amb pluripatologies.

El motiu de consulta més habitual: l’empitjorament sense causa aparent

IMG_9644A continuació, el debat s’ha obert amb dues taules rodones sobre com treballen els diferents nivells assistencials. En la primera han participat Carme Lisbona, directora de l’Atenció Continuada i d’Urgències Territorials Vallès Occidental; Xavier Jiménez,  cap de processos clínics i formació del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), i Belén Enfedaque, directora del Servei d’Atenció Primària (SAP) Esquerra de l’Àmbit d’Atenció Primària de Barcelona Ciutat. Tant els ponents com els professionals assistents han posat en comú experiències dels diversos territoris representats i la importància d’optimitzar els circuits assistencials.

IMG_9652Posteriorment, ha estat el torn de la taula dels professionals dels serveis d’urgències hospitalàries que han avaluat l’atenció des del punt de vista d’aquest nivell assistencial. Maria Ángeles Gallego, infermera del Servei d’Urgències de l’Hospital de Viladecans; Dolors Garcia, cap clínica del Servei d’Urgències i Emergències de la Xarxa Assistencial de Manresa Fundació Althaia i Anna Carreres, cap de servei i coordinadora del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, han manifestat la importància de l’entrada i, sobretot, de la sortida d’aquest tipus de pacients dels serveis d’urgències. També han exposat que, en ocasions, les persones amb patologies cròniques tenen associades necessitats socials a les quals també han de donar resposta. El motiu de consulta més habitual és l’empitjorament de l’estat de salut general sense que hi hagi, a primer cop d’ull, una causa aparent. A continuació també hi ha episodis de febre, dispnea, dolor o canvis en el comportament. Les rutes assistencials, el drenatge de pacients cap a altres unitats, com ara les de subaguts, i l’atenció a les residències són altres reptes que també han sorgit en el transcurs d’aquesta taula.

El director assistencial de l’ICS, Antoni Juan, ha valorat molt positivament la bona acollida de la Jornada i la participació dels assistents. Per aquest motiu, els ha animat a promoure noves trobades per tractar altres temes d’interès centrats en l’atenció a les urgències.

En aquesta Jornada, hi han participat professionals de tots els hospitals de l’ICS i d’altres centres com Hospital de Sant Pau, Hospital Clínic, Hospital de Palamós, Hospital de Sant Celoni, Hospital del Mar, Consorci Sanitari Terrassa, Consorci Sanitari Garraf, Hospital Pius de Valls, Parc Taulí de Sabadell, Hospital de Mataró, Hospital San Camil, Hospital Campdevànol, Hospital Dos de Maig, Fundació Salut Empordà, Hospital Sagrat Cor, i de les unitats d’atenció continuada i urgències territorials (ACUT) de Mataró, Barcelona ciutat, Baix Llobregat Centre, Bages-Berguedà, Muntanya-dreta, Osona, Vallès Occidental, Anoia, Girona, Lleida, Lleida Nord, Camp de Tarragona, Vallès Oriental, Tortosa i Reus.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.