Els professionals d’atenció primària de l’ICS realitzen 110.000 consultes en què donen consells per combatre l’onada de calor durant el mes de juny

Els centres d’atenció primària (CAP) de l’ICS treballen durant aquests dies per protegir la salut de la població davant l’onada de calor que s’està produint. Per aquest motiu, donen consells bàsics de prevenció per als col·lectius més fràgils: persones grans, malalts crònics i infants menors de dos anys. Durant les visites rutinàries i a domicili, i també amb trucades a les persones en situació de risc, els recorden com cal actuar els dies de molta calor, tant a casa com al carrer. Durant el mes de juny**, han efectuat un total de 109.436 visites i trucades en què han aprofitat per donar consells que permetin contrarestar els efectes de les altes temperatures. Aquesta xifra representa un increment del 32% respecte del mateix període de l’any passat. Durant la darrera setmana de juny, cada dia es van donar prop de 8.000 consells.

Els consells que cal tenir en compte durant aquests dies de calor intensa són els següents:

– En cas de temperatura ambiental alta cal ingerir líquids, fins i tot, sense tenir set; evitar els menjars calents; fer servir vestits lleugers; vestir roba de cotó; evitar els exercicis vigorosos i l’exposició al sol; refrescar-se amb aigua freda i cremes hidratants i utilitzar barrets i para-sols.

– A casa, és necessari refrigerar les estances; posar cortines i tendals a les finestres més assolellades; obrir les finestres de nit per afavorir el corrent d’aire; mantenir a les fosques les habitacions amb més radiació diürna i evitar l’aglomeració de persones en espais reduïts.

– Si apareixen símptomes de cop de calor s’han d’avisar els serveis mèdics; aplicar els tractaments prescrits; col·locar draps humits i freds a diverses parts del cos; canviar els bolquers sovint; mantenir els llençols del llit secs; hidratar la pell i beure aigua; canviar la postura de la persona enllitada i afavorir la ventilació. Els símptomes del cop de calor són: cara congestionada; pell seca, calenta i enrogida; mal de cap; sensació de fatiga; set intensa; mareigs; vòmits, rampes musculars i convulsions, entre d’altres.

– Tant a la platja com a la muntanya és important, encara que estigui ennuvolat, evitar l’exposició directa a les radiacions solars, sobretot al cap; evitar de sortir a passejar les hores de més calor del dia, buscar espais d’ombra i protegir les orelles i el clatell dels infants més petits.

**Des de l’1 de juny i fins al 8 de juliol, la xifra ha augmentat fins als 144.390 consultes on s’han donat consells per combatre la calor, 41.803 durant la primera setmana de juliol.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.