Els Laboratoris Clínics Vall d’Hebron processen 18.000 mostres diàries gràcies a tecnologia robòtica puntera

CIqTG1eWIAAgKF1Els Laboratoris Clínics Vall d’Hebron ja funcionen a ple rendiment després d’un complex però reeixit procés d’integració que va culminar el passat mes de setembre. Una de les dificultats afegides a la posada en marxa d’aquest equipament, els laboratoris de referència públics més importants de l’Estat espanyol, ha estat l’assaig de combinacions d’analitzadors fins ara inexistents que ha obligat a fer nous dissenys en les cadenes de transport, fet que les ha convertit en les primeres del món. Així, els enginyers han hagut de desenvolupar per a les cadenes braços robòtics de connexió a analitzadors, amb una velocitat de transport quatre vegades superior als existents, el que ha suposat un important repte per als laboratoris.

De fet, el director dels Laboratoris Clínics de l’Hospital, el Dr. Ernesto Casis, explica que “és el primer cop al món que s’assaja aquesta combinació d’instruments. De fet, la connexió de les nostres cadenes amb dos dels analitzadors són els números de sèrie 1 i 2”. Totes aquestes innovacions han permès el muntatge d’uns laboratoris amb una gran capacitat de treball i una gran velocitat en l’emissió de resultats, el que els permet processar més de 18.000 mostres al dia, amb uns temps de resposta en mostres procedents de l’hospital de menys de tres hores.

Els nous Laboratoris Clínics Vall d’Hebron van passar de rebre 50.127 peticions  l’abril de l’any passat a 127.572 a l’octubre, després de la integració dels laboratoris de Manso i Bon Pastor. Això suposa el processament, a l’àrea preanalítica, d’aproximadament 380.000 mostres al mes i el converteix en el laboratori públic “més gran de l’estat espanyol i un dels més grans d’Europa”, segons el Dr. Casis. Per a l’arribada d’aquestes mostres al laboratori s’han establert deu rutes diàries, una ruta de tarda i una especial els dijous. També s’hi reben mostres procedents de 14 centres extractors que no pertanyen a l’Institut Català de la Salut que disposen de missatgeria pròpia.

Aquestes xifres suposen un gran desafiament, ja que s’han hagut d’implementar estrictes sistemes de control per mantenir totes les mostres localitzades en tot moment. És per aquest motiu que s’han muntat sistemes preanalítics automàtics capaços de rebre, verificar i dirigir les mostres rebudes cap a les diferents àrees de treball.

El sistema d’anàlisi de les mostres implementat suposa un gran control sobre les mateixes. De fet el laboratori central (Core Lab) disposa de cinc grans cadenes: dues cadenes per a mostres de sèrum on es realitzen les tècniques de bioquímica de rutina i d’immunoquímica automatitzada, dues cadenes per a les tècniques de rutina d’hematologia i una cadena per a tècniques de coagulació per les que passen fins a 6.000, 5.000 i 2.000 tubs al dia respectivament. A més, disposa de dues cadenes més petites per a les anàlisis d’orina, amb fins a 2.000 mostres al dia.

En xifres, això representa que un 37% del total de tècniques que se sol·liciten als Laboratoris Clínics Vall d’Hebron es fan al Core Lab, així com un 85% de les determinacions. El 15% restant són les proves que per la seva realització més complexa i manual no es poden fer al Core Lab. Tot aquest volum i complexitat de les determinacions realitzades converteix aquests laboratoris en referents a l’Estat, com és el cas, segons explica el Dr. Casis “d’algunes tècniques genètiques i també d’algunes tècniques especials”. També són referents en diagnòstic d’hepatitis C, malalties metabòliques, mitocondrials, lisosomials i disposen d’unes àrees de diagnòstic genètic, oncològic, microbiològic, immunològic i d’anatomia patològica. 

Els laboratoris més grans i tecnològicament punters de l’Estat espanyol 

Els Laboratoris Clínics Vall d’Hebron han experimentat un gran canvi en els últims anys, amb una important evolució tecnològica que ha comportat la centralització d’un gran nombre de proves, amb la finalitat de simplificar l’organització i el nombre de mostres per manipular. Aquests laboratoris sorgeixen de la centralització de tres laboratoris amb una població de referència d’aproximadament 1.200.000 habitants i són els laboratoris de referència públics més important de l’Estat espanyol.

Ocupen 8.720 m2 de superfície total distribuïda en tres edificis adjacents, on es troben els serveis d’Anatomia Patològica, Bioquímica, Genètica, Hematologia, Immunologia, Microbiologia i el Core Lab on s’ha realitzat la inversió tecnològica més gran, el que l’ha convertit en un dels laboratoris més avançats d’Europa.

La integració dels nous laboratoris clínics s’ha dut a terme en tres etapes realitzades l’any passat: la primera, iniciada el març, amb el trasllat al nou espai del Laboratori; la segona, efectuada al juny, amb la integració del Laboratori de Manso, i la tercera, el juliol, amb la integració del Laboratori de Bon Pastor. Finalitzava així el procés d’integració dels tres laboratoris en els nous Laboratoris Clínics Vall d’Hebron. Una de les peces clau per a la integració ha estat la implicació i el compromís de tots els professionals dels laboratoris, de Manteniment i Obres i de Sistemes d’Informació que han sumat forces i han fet possible que el procés hagi finalitzat amb èxit. “Han estat gairebé 3 anys molt intensos”, destaca el Dr. Casis.

Els Laboratoris Clínics Vall d’Hebron atenen més de 6.000 sol·licituds diàries, xifra que representa la recepció de 15.000 a 18.000 mostres i el processament de 65.000 determinacions per dia, aproximadament.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.