Prop de 2.000 escolars reben formació sobre bons hàbits alimentaris i exercici físic

259Els professionals de pediatria de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) realitzen el cribratge d’obesitat a vuit de cada deu infants que visiten. En els darrers cinc anys el percentatge de menors d’entre onze i catorze anys amb obesitat registrats als centres d’atenció primària de l’ICS ha augmentat dos punts i en la franja d’infants d’entre sis i deu anys, un punt. Actualment, els CAP de l’ICS tenen detectats uns 38.000 nens a Catalunya amb un pes corporal per sobre dels valors recomanats. L’any passat els equips d’atenció primària de l’organització van fer 3,7 milions de visites pediàtriques.

L’obesitat infantil té riscos durant la infància i també en l’edat adulta: més incidència de malalties cardiovasculars, hipertensió, dificultat respiratòria, més risc de fractures i mort prematura.

Per revertir aquesta tendència, els professionals d’atenció primària de l’ICS treballen per a la detecció i el seguiment dels infants amb problemes de pes i, a la vegada, promouen iniciatives per canviar els mals hàbits alimentaris. Moltes d’aquestes accions es realitzen a les escoles.

Bons hàbits a través dels dibuixos animats al Penedès

És el cas del programa Infància i dieta mediterrània (Infadimed) de l’Equip d’Atenció Pediàtrica de l’Alt Penedès, un estudi sense ànim de lucre sobre l’impacte del comportament alimentari en la prevalença del sobrepès i l’obesitat infantil. El programa, creat l’any 2011, es basa en xerrades periòdiques on es projecten petits vídeos animats a les escoles i es treballen materials específics per a cada edat (des dels cursos d’educació infantil fins a 4t d’educació primària). Els professionals realitzen sis sessions per cada curs. “D’aquesta manera, tractem diferents temes i en 45 minuts aconseguim un alt impacte amb els nostres consells” explica Jordi Fernàndez Blanco, infermer pediàtric de l’Alt Penedès i impulsor del programa. En aquests moments, els professionals estan recollint dades sobre l’impacte que ha tingut aquest programa en les diferents escoles de Vilafranca del Penedès.

Durant aquest curs, 1.416 alumnes de quatre escoles d’aquest municipi han rebut educació sobre nutrició, un cop al mes. Els primers resultats, però, són positius: “Ja podem constatar que el missatge cala molt bé en els infants més petits”, apunta Fernández Blanco. En la mateixa línia, aquest Equip també ha impulsat el programa Activa’t, una proposta d’activitat física en família amb plans d’exercicis específics per a infants a partir dels vuit anys. A través d’una tarifa econòmica, les famílies poden disposar dels equipaments esportius de Vilafranca i implicar-se en la promoció de l’activitat física, participant-hi juntament amb els infants. Fins al moment, un total de 45 famílies ja s’hi ha adherit.

Convèncer a través dels sentits a Granollers

“Alimentació sana a través dels sentits” és una proposta dels professionals de pediatria de Granollers dins el projecte We Love Eating. Són tallers on es combinen jocs, cançons i material audiovisual preparat per a alumnes de P-4 i P-5. Els petits aprenen a distingir els diferents grups d’aliments: hidrats de carboni, verdures, fruites, proteïnes, greixos, làctics i l’aigua.

Els professionals que participen en la iniciativa treballen als CAP Canovelles, Les Franqueses, Vallès Oriental i Sant Miquel, centres que ofereixen atenció sanitària a la població de Granollers i rodalies. En total, s’han beneficiat de la proposta més de 500 infants de deu escoles de la ciutat.

We Love Eating, que forma part del programa de la Unió Europea Enjoying Being Healthy, fomenta i promociona els estils de vida més saludables especialment en infants, dones embarassades i persones grans. A We Love Eating hi participen l’Ajuntament de Granollers, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’ICS.

Nen@s en moviment a Girona i vídeos educatius al Trueta

Ja són 15 els municipis de Girona que s’han incorporat al programa Nen@s en moviment per a l’abordatge de l’obesitat infantil i la promoció dels hàbits saludables. El programa promou actuacions dirigides a alumnes de 3è, 4t i 5è d’educació primària amb sobrepès o obesitat. Les accions, realitzades normalment a les escoles, ajuden a adquirir hàbits d’alimentació saludable i activitat física. L’objectiu és doble, els professionals cerquen normalitzar l’índex de massa corporal i augmentar l’autoestima dels infants. Aquestes teràpies de grup, que també impliquen els pares i les mares, ja són una realitat a Llagostera (on va començar el projecte), i a Girona, Banyoles, Salt, Arbúcies i Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Sils, Vidreres i Maçanet de la Selva, Tordera, Blanes, Canet de Mar, Roses i Llançà.

Quan s’iniciïn els grups hi haurà un centenar d’infants i les seves famílies seguint aquest programa, una de les característiques del qual és que implica pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut en l’abordatge de l’obesitat infantil. El programa s’aproxima a l’espai natural de l’infant, al de la seva vida quotidiana, per tal de facilitar-li l’elecció de les opcions més sanes, i té com a pilars fonamentals l’alimentació, l’exercici físic i les emocions. La previsió és que se’n beneficiïn un centenar de nens i nenes.

A l’Hospital Trueta de Girona també treballen de forma intensiva els bons hàbits alimentaris durant el curs escolar. Cada setmana, dietistes de l’Hospital es desplacen al servei de Pediatria per fer una xerrada als infants ingressats sobre bons hàbits alimentaris. La professora de l’aula de l’Hospital també s’ha encarregat de reforçar els coneixements exposats amb activitats complementàries durant les estades dels nens.
Properament, els petits tractats a l’Hospital podran veure, a través del canal intern de televisió del centre, tota una sèrie de càpsules de vídeo amb consells saludables.

Un programa amb una trajectòria de vuit anys a Lleida

NEREU és un programa educatiu de prescripció d’exercici físic i alimentació saludable per a famílies amb infants de 6 a 12 anys. Els equips de pediatria utilitzen aquesta eina per combatre l’obesitat i el sedentarisme. Inclou infinitat de propostes per engrescar els infants i les seves famílies a viure de forma saludable, com per exemple la promoció de l’esport en horari de menjador o com a activitat extraescolar i també les xerrades sobre compra saludable i per ensenyar a llegir les etiquetes dels productes alimentaris.

En aquest projecte comunitari, s’hi treballa durant tot el curs escolar amb la participació de múltiples agents: ajuntaments, la Diputació de Lleida, tècnics de l’esport, i professionals dels CAP Rambla Ferran, Cappont, Bordeta, Balàfia, Ciutat Jardí, Primer de Maig i Eixample.

Activitats dins el marc del PAAS i el PINSAP

Aquestes i moltes altres accions de promoció de la salut adreçades als infants que es duen a terme a Catalunya –com ara la revisió dels menús escolars i la promoció del consum de fruita entre més de 200.000 escolars- s’emmarquen en el Pla per a la Promoció de la salut a través de l’activitat física i l’alimentació saludables (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i en el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.