L’ICS desenvolupa a Tarragona un programa d’atenció als pacients crònics i als seus cuidadors

Quatre de les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) que l’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona a la ciutat de Tarragona -Tàrraco, Jaume I, Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador- desenvolupen un programa comú dirigit a l’atenció dels pacients crònics amb patologies complexes i els seus cuidadors. Cinc infermeres expertes en cronicitat i gestió de casos es reuneixen periòdicament per protocolitzar l’atenció, la informació i les cures que, posteriorment, s’oferiran als pacients en les quatre ABS. Aquest projecte segueix les línies sobre atenció a la cronicitat marcades pel Pla de Salut 2011-2015 del Departament de Salut.
L’ICS té enregistrada a la ciutat la història clínica de 1.962 pacients crònics d’elevada complexitat, dels quals uns 900 són atesos en el seu domicili per part de l’equip d’atenció primària que li correspon. En una primera fase, les patologies tractades són aquelles de major prevalença o que més morbiditat causen al pacient o a la seva família, com poden ser l’MPOC, la insuficiència cardíaca, la diabetis mellitus o l’Alzheimer. El projecte tracta d’oferir, al pacient i al seu cuidador, formació sobre els recursos existents per tal de tenir una millor cura de la seva malaltia, prevenir reaguditzacions i millorar l’acompliment terapèutic.

En aquest sentit, l’ICS lliura documents informatius amb consells sobre salut pública o sobre determinades malalties. El primer document elaborat en forma de tríptic, lliurat tant als CAP com als domicilis dels pacients inclosos en el programa d’atenció domiciliària, fa referència a intentar millorar la qualitat de vida del cuidador principal del malalt, que porta una gran càrrega de feina que provoca estrés i limita la seva vida social i laboral.

El proper lliurament farà referència a consells sobre l’onada de calor, tant a casa com fora del domicili, com per exemple: hidratar-se freqüentment, fer activitats a l’aire lliure en les hores més fresques del dia, portar roba de cotó ample, portar gorra o una protecció similar i portar ulleres de sol homologades. Es preveu lliurar un d’aquests butlletins cada trimestre.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.