Una comitiva xilena visita els CUAP de Barcelona ciutat per conèixer el model de resolució conjunta de les urgències entre l’atenció primària i l’hospitalària

visita_directius_hospital_Xile_CUAP_i_CAP_APBCN_2015_1Directius de l’Hospital San Francisco de Pucón, que es troba a 800 quilòmetres del sud de Santiago de Xile, han visitat els centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) Sant Martí i Casernes, dos dels quatre CUAP de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut, per conèixer de primera mà el model d’èxit que relaciona les urgències d’atenció primària amb les hospitalàries. Els dos directius xilens han conegut les dinàmiques de treball dels professionals del CUAP Casernes, del CUAP Sant Martí i també del Centre d’Atenció Primària Sant Martí, on han comprovat l’eficàcia dels protocols per distribuir els casos d’urgència segons la seva gravetat entre els boxs disponibles als centres, que estan equipats amb el material necessari, entre el qual hi ha fins i tot instrumental quirúrgic. El director mèdic, el doctor Luis Bernardo López Dubó, i el subdirector administratiu, el senyor Ricardo Alvear Leal, tots dos de l’Hospital San Francisco de Pucón (centre que col·labora amb la Universitat Autònoma de Temuco de Xile), han demostrat un especial interès pel sistema de triatge que es fa servir als CUAP, que és el Model andorrà de triatge (MAT), amb cinc nivells d’urgència. Una persona que es valori amb un nivell de triatge IV (menys urgent) o V (no urgent) pot esperar a ser atesa sense risc per a la salut.

Els encarregats de guiar la visita a les instal·lacions del CUAP Manso han estat Mireia Boixadera, directora del Servei d’Atenció Primària Litoral, el doctor Armando Casado, director de la Unitat d’Atenció Continuada i Urgent del CUAP Sant Martí, l’Equip Directiu del CAP Sant Martí i el doctor Pere Subirana, director de la Unitat d’Atenció Continuada i Urgent, que els ha obert les portes del CUAP Casernes.

Quatre centres d’assistència urgent des de l’atenció primària de Barcelona Ciutat de l’ICS

La mitjana de visites del CUAP Sant Martí durant el 2014 ha estat de 850 visites els dies feiners i de 374 durant el cap de setmana. La mitjana del CUAP Casernes ha arribat a les 684 visites els dies feiners i a les 295, el cap de setmana. Avui, la ciutat ja disposa d’un total de quatre CUAP (Sant Martí, Manso, Horta i Casernes), que obren les 24 h del dia, els 365 dies de l’any. A més, també té tres punts d’atenció continuada (PAC) a Ciutat Meridiana, La Mina i Montcada i Reixac que ofereixen assistència sanitària per a urgències de complexitat baixa i mitjana.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.