La 7a Jornada de Recerca de l’ICS aborda la resistència als antibiòtics com un dels principals problemes del tractament de les malalties infeccioses

cartell_JornadesICSTreballar per inculcar un ús més efectiu i racional dels antibiòtics i investigar per evitar les resistències farmacològiques que se’n deriven. Aquests són els objectius de la 7a Jornada de Recerca de l’Institut Català de la Salut, que tindrà lloc el proper dia 16 de juny de 2015 a l’Hospital Universitari de Bellvitge. La Jornada reunirà prop de 200 investigadors dels set instituts de recerca vinculats als hospitals i centres d’atenció primària de l’organització que abordaran, des de dos grans eixos, els avenços científics que s’estan duent a terme en el camp de les malalties infeccioses.

Aquests eixos són, d’una banda, els avenços destinats a aconseguir metodologies més ràpides que les actuals de diagnòstic de la resistència i sensibilitat als antibiòtics, per poder escollir l’antibiòtic més adequat en cada cas, i la revisió dels principals problemes de la resistència antimicrobiana, i, d’altra banda, l’optimització de l’ús dels antimicrobians a l’atenció primària i la posada en marxa als hospitals de programes transversals per fer un bon ús dels antibiòtics.

En aquesta línia, els assistents també podran conèixer quina és l’estratègia actual en l’àmbit europeu en resistència antimicrobiana en una ponència a càrrec del subdirector de Programes Internacionals de l’Institut de Salut Carlos III, Alfonso Bertran.

Increment de la mortalitat a Europa per la resistència als antibiòtics

L’ús generalitzat d’antibiòtics per tractar tota mena d’infeccions des dels anys quaranta del segle passat ha conduït progressivament al desenvolupament de mecanismes de resistència, que ens han deixat gairebé sense armes terapèutiques per combatre un nombre creixent de microorganismes.

El cap del Grup de Recerca en Infeccions Respiratòries i en l’Hoste Immunocompromès de l’IDIBELL i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Jordi Carratalà, afirma que “la resistència dels microorganismes als antibiòtics s’ha convertit en un gran problema de salut pública i en un dels majors reptes sanitaris del segle XXI”.

De fet, segons un article publicat aquest mes de juny a la revista JAMA, l’any 2050 uns deu milions de persones moriran en els països desenvolupats per causes relacionades amb la resistència als antibiòtics. Actualment, la xifra se situa al voltant de les 700.000 persones cada any.

Segons explica Carratalà, aquest problema “compromet la pràctica de la medicina, des de les intervencions quirúrgiques més senzilles, com una apendicitis, fins a les més complexes com, per exemple, un trasplantament de progenitors hematopoètics o d’òrgan sòlid”.

“A causa de la manca de nous antibiòtics, en particular d’antibiòtics actius enfront de microorganismes gramnegatius, una de les mesures cabdals per afrontar la problemàtica de la resistència antimicrobiana és optimitzar l’ús dels que ja tenim”, conclou l’investigador. 

Premis a l’Investigador Jove i a la Trajectòria Investigadora a l’ICS

Durant la trobada també es faran públics els noms de les persones que guanyaran la convocatòria 2015 del Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS, amb una dotació de 10.000 euros, i del nou Premi a l’Investigador o la Investigadora Jove,  amb 5.000 euros, que volen distingir la contribució significativa al desenvolupament de la recerca en ciències de la salut en l’àmbit de l’ICS amb una activitat de nivell científic reconegut. L’objectiu d’aquests guardons és fomentar i reconèixer la investigació biomèdica d’alta qualitat, de caràcter preclínic i clínic, que es du a terme a la institució.

Podeu consultar el programa complet aquí

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.