Els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS celebren demà el Dia de les Cames Lleugeres per combatre la insuficiència venosa crònica

Dia_de_les_cames_lleugeres_APBCN_2015Els CAP de Barcelona de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut celebren demà, 9 de juny de 2015, el Dia de les Cames Lleugeres amb un taller adreçat a persones amb insuficiència venosa crònica (IVC), a causa de la prevalença d’aquesta afectació en la població. Segons l’Estudi DETECT-IVC 2006, es pot establir que un 71% dels usuaris de l’atenció primària de l’Estat espanyol tenen algun símptoma d’IVC. Durant tres hores, de 10 a 13 h, professionals de cures infermeres dels onze CAP on es fa la formació (els centres d’atenció primària Besòs, Casc Antic, Doctor Lluís Sayé, Drassanes, El Clot, Gòtic, La Mina, La Pau, Poblenou, Ramon Turró i Sant Martí) faran una explicació teòrica i pràctica per saber identificar les especificitats d’aquesta afectació, els tractaments disponibles i oferiran consells per millorar la circulació venosa.

La simptomatologia és molt variada i, en moltes ocasions, inespecífica. Inclou pesadesa de cames, edemes, dolor, varius, rampes, parestèsia i úlcera venosa en els casos més greus. El tractament que cal seguir en cada cas s’adapta a la gravetat dels símptomes, però és sempre important incloure-hi consells higienicodietètics.

L’estudi, titulat Enquesta epidemiològica sobre la insuficiència venosa crònica a Espanya: estudi DETECT-IVC 2006, es va fer amb una finalitat epidemiològica, per tant, s’hi van incloure 16.770 pacients que anaven a les consultes d’atenció primària per altres motius. D’aquests, fins a un 71% declarava patir algun símptoma d’IVC, especialment la pesadesa de cames i les aranyes vasculars. Quan els van fer l’examen físic van detectar signes d’IVC en un 62% de casos, fonamentalment aranyes vasculars (53%) i varius (35%).

Els resultats de l’enquesta van confirmar una prevalença d’IVC a l’Estat espanyol molt superior a la de les xifres declarades en estudis referencials.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.