La cirurgia menor ambulatòria que es realitza als CAP de Lleida complementa l’activitat dels facultatius de l’atenció primària

La cirurgia menor ambulatòria inclou les prestacions que tenen com a característica comuna l’aplicació de procediments quirúrgics i d’altres intervencions senzilles, de curta durada, que es realitzen habitualment en teixits superficials o de fàcil accés, que requereixen en general anestèsia local i que tenen poc risc de complicacions postquirúrgiques. 

La majoria dels CAP de Lleida inclouen la cirurgia menor en la seva carta de serveis, ja que aquesta tècnica enriqueix i complementa l’activitat preventiva, diagnòstica i terapèutica dels professionals de medicina d’atenció primària i augmenta la satisfacció dels pacients, ja que reben atenció en un temps d’espera quirúrgica menor i fan menys desplaçaments innecessaris a l’hospital. Tot això possibilita una millor relació professional–pacient i s’aconsegueix una millora de l’eficiència en la utilització de recursos sanitaris.

Entre els processos assistencials que s’intervenen als CAP de Lleida, es troben el tractament de les ungles encarnades; l’extirpació de petits fibromes, quists sebacis, papil·lomes o berrugues; el drenatge d’abscessos; la neteja, el desbridament i la sutura de ferides, i altres processos com ara l’extirpació de cossos estranys de les ferides.

Les tècniques més utilitzades són l’exèresi quirúrgica (incisió a la pell per retirar els teixits, que requereix punts de sutura) i la crioteràpia (aplicació de fred sobre la pell, que produeix una destrucció local del teixit de forma eficaç i controlada). També s’hi inclouen les infiltracions a les articulacions per problemes osteoarticulars, com ara tendinitis o dolors articulars.

El CAP de Cappont és un dels centres on es pràctica més cirurgia menor, ja que la inclou des de l’any 2010 a la carta de serveis. Aquest centre realitza una mitjana anual de 255 visites en cirurgia menor dermatològica i de 300 infiltracions.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.