L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta impulsa el Programa d’extracció de teixit corneal

Exterior Hospital de Tortosa Verge de la CintaL’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) sempre ha participat en la detecció, la promoció i l’extracció d’òrgans, però l’extracció de teixits s’havia limitat als donants multiorgànics.

Actualment, atès que a Catalunya hi ha un dèficit de teixit corneal per sobre de les necessitats reals, la Unitat de Coordinació de Trasplantaments amb el suport de la Direcció  de l’HTVC i  la col·laboració del Donor Center del Banc de Sang i Teixits, ha decidit potenciar la donació d’aquest tipus de teixit. Per aquest motiu, des del dia 11 de maig, s’hi ha posat en marxa el Programa de detecció sistemàtica de donants de còrnia, i ja s’han produït els dos primers casos. 

Aquest Programa segueix una guia d’actuació per la qual els supervisors d’infermeria dels diferents serveis i unitats revisen tots els casos de defunció a l’Hospital a fi de detectar-hi els donants potencials. En afirmatiu, es comprova si el pacient ha signat voluntats anticipades sobre aquest aspecte o, si no n’hi ha, es demana el consentiment a la família.

Quan es confirma la donació, s’activa l’equip d’extracció, format pels serveis d’Oftalmologia i Anatomia Patològica. El teixit corneal extret es remet al Donor Center del Banc de Sang i Teixits, on se centralitza l’emmagatzematge, l’anàlisi, el control de qualitat i la distribució posterior d’aquest teixit.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.