La Fundació d’Afectats de Fibromiàlgia premia investigadors de l’Hospital Universitari Joan XXIII

Fibromialgia 3La Fundació d’Afectats i Afectades de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica (Fundació FF) ha lliurat el Premi Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica 2014 Fundació FF-FED-SED als investigadors de la Clínica del Dolor de l’Hospital Joan XXIII: Dr. Antoni Castel Riu, Dra. Anna Padrol Munté, Dr. Jorge Ramos Costoya, Dr. Jordi Recasens Urbez, Dra. Rocío Periñán Blanco, Dr. Sergi Boada Pie, Dr. Ramon Fontova Garrofé i Dra. Maria José Poveda Elices, pel seu treball “Classificació dels pacients de fibromiàlgia en base dels seus nivells de dolor, funcionalitat, distrés psicològic i variables cognitives”. Aquest guardó compta amb el reconeixement científic de la Sociedad Española del Dolor i de la Federación Española del Dolor.
L’acte ha tingut lloc a l’Edifici Modular de Docència i Recerca del Parc Sanitari Joan XXIII. Hi han intervingut el Dr. Llorenç Mairal, director de l’Hospital Joan XXIII; la Sra. Emília Altarriba, presidenta de la Fundació FF; la Dra. Maria Rull, patrona de la Federación Española del Dolor; el Dr. Josep Mercadé, director dels Serveis Territorials de Salut; el Dr. Sergi Boada, coordinador de la Clínica del Dolor, i la Sra. Anna Vendrell, directora dels Serveis Territorials de Benestar i Família. Després de la presentació institucional, el Dr. Antoni Castel, investigador principal del treball, ha exposat els principals eixos del projecte.

L’estudi guardonat

Un aspecte que pot millorar l’eficàcia dels programes multidisciplinaris de tractament de la fibromiàlgia és considerar que els pacients amb aquesta malaltia no constitueixen un grup homogeni i que, per tant, han d’ajustar-se els programes de tractament a característiques específiques dels pacients.

L’objectiu del treball premiat consisteix a determinar agrupacions de pacients en funció de l’expressió dels símptomes relacionats amb el dolor, la funcionalitat, el distrés psicològic i l’afrontament cognitiu.

Aquest treball ha comptat amb la col·laboració de 152 pacients, totes dones i amb una mitjana d’edat de 50 anys. Havien estat diagnosticades de fibromiàlgia i van ser ateses a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

Els resultats obtinguts van recolzar la impressió clínica per la qual existeixen diferents subgrups de pacients amb fibromiàlgia en funció de la configuració dels seus símptomes. En concret, es van obtenir tres subgrups:

1. Primer subgrup (80 pacients): va presentar dolor intens, major nombre de punts sensibles, severa disfuncionalitat, elevada ansietat, moderada depressió i elevat catastrofisme.

2. Segon subgrup (22 pacients): va presentar un baix nombre de punts sensibles, dolor moderat, baixa disfuncionalitat, valors normals en ansietat i en depressió i baix catastrofisme.

3. Tercer subgrup (50 pacients): va presentar un baix nombre de punts sensibles, dolor moderat, elevada disfuncionalitat, moderada ansietat, valors normals en depressió i moderat catastrofisme.

El fet de conèixer les diferents característiques permet adequar els tractaments psicològics cognitiu-conductuals a les especificitats dels diferents grups de pacients i així millorar-ne la seva eficàcia.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.