Vall d’Hebron presenta l’estudi d’un fàrmac que millora la supervivència dels pacients amb càncer colorectal metastàtic resistents a tots els tractaments

VH_logofacanaUn estudi multicèntric aleatoritzat de fase III ha demostrat que utilitzar l’agent antitumoral oral TAS-102 en pacients amb càncer colorectal metastàtic resistents a tots els tractaments estàndard permet millorar la seva supervivència en dos mesos. Els resultats de l’assaig, tot i ser encara modestos, són importants perquè ofereixen a aquests pacients, que es troben en una situació desesperada, ja que no disposaven de cap alternativa de tractament davant l’avenç de la malaltia, un fàrmac més amb una activitat moderada. El TAS-102 és un agent antitumoral oral, actualment en fase de desenvolupament, per al tractament de pacients amb càncer colorectal metastàtic que està format per la combinació de dos fàrmacs: trifluridina (FTD) i clorhidrat de tipiracil (TPI). L’FTD és el component actiu del TAS-102 i s’incorpora directament a l’ADN del tumor, inhibint el creixement de cèl·lules tumorals; però quan es pren per via oral es degrada i perd part de la seva eficàcia. Per aquest motiu, es combina amb TPI, perquè mantingui els seus components actius i tingui l’efecte desitjat. Aquest mecanisme d’acció és diferent del de les fluoropirimidines (una de les teràpies estàndard amb quimioteràpia) i de fet, l’assaig demostra que el TAS-102 és efectiu en el tractament d’aquest tipus de pacients quan la teràpia amb fluoropirimidines ha fracassat.

L’estudi internacional, Randomized Trial of TAS-102 for Refractory Metastatic Colorectal Cancer, en què han participat l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Virgen del Rocío, es va fer amb 800 pacients amb càncer colorectal metastàtic als quals se’ls va administrar TAS-102 (534) o bé placebo (266). La mitjana de supervivència global va passar de 5,3 mesos (placebo) a 7,1 mesos (TAS-102).

El pròxim pas serà investigar si l’ús d’aquest fàrmac en fases menys avançades de la malaltia permet aconseguir majors beneficis per a aquest grup de pacients. En paraules del Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron, director del VHIO i un dels autors de l’estudi, “creiem que el fàrmac aporta benefici en malalts amb càncer colorectal que han exhaurit tots els tractaments disponibles i, encara que el benefici és modest en aquesta situació, hem de veure si en situacions menys avançades de la malaltia el benefici és superior”.

Sobre el càncer colorectal 

El càncer colorectal és el segon tipus de càncer més comú del món, amb una incidència estimada de més d’1,36 milions de nous casos anuals. Es calcula que cada any es produeixen al món unes 694.000 morts per aquest càncer, el que suposa un 8,5% de totes les morts per càncer i la quarta causa més comuna de mort per aquesta malaltia. Prop del 55% dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen en zones desenvolupades del planeta i les taxes d’incidència i mortalitat són considerablement més altes entre els homes que entre les dones.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.