L’alteració o el prolapse del sòl pelvià, sovint traduït en incontinència urinària o anal, és una afectació de gran prevalença entre la població femenina: es calcula que un 4% de dones té incontinència urinària greu, que el 50% de la població femenina de 50 anys té alguna afectació que hi està relacionada i que una de cada deu dones serà objecte d’intervenció quirúrgica per aquestes causes. En aquest context, Vic ha acollit una trobada de més de 130 professionals sanitaris d’arreu de Catalunya que han actualitzat els seus coneixements sobre el sòl pelvià i han compartit experiències. El Servei d’Atenció Primària d’Osona de l’Institut Català de la Salut i l’Hospital Universitari de Vic han organitzat la Jornada, que promou el Grup Emergent de Eecerca de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (GRASSIR).
Hi han assistit professionals de ginecologia, urologia, cirurgia digestiva, infermeria, fisioteràpia i infermeria quirúrgica i llevadores d’arreu de Catalunya. Han participat a la jornada setze ponents diferents i hi ha hagut espais per al col·loqui i el debat entre tots els assistents.
El doctor Josep Grau, del Comitè Organitzador, ha explicat que a la comarca d’Osona, el Servei d’Atenció Primària de l’ICS, l’ASSIR i l’Hospital treballen en l’aplicació d’un nou protocol conjunt d’actuació que ha de permetre millorar “les accions preventives, la detecció precoç i l’atenció al pacient” en els casos d’alteracions del sòl pelvià.
Durant la Jornada, els diferents ponents han tractat temes com ara el diagnòstic de la bufeta hiperactiva, el diagnòstic per la imatge, la incontinència anal, la cirurgia de la incontinència urinària, el rol de la llevadora, etc. Els ponents que hi han intervingut provenen d’institucions tan diverses com Hospital Universitari de Vic, Mútua Terrassa, Hospital del Mar, Hospital Terrassa, Sant Pau, Clínic, Sant Joan de Déu, Vall Hebron, Althaia, UVic, Hospital de Palamós o ASSIR Garraf.