Medicina de precisió per tractar la hipertensió en l’apnea del son

IRBLleida_02Un grup d’investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), liderat pel doctor Ferran Barbé, cap de servei de Pneumologia de l’Hospital Arnau i de l’Hospital Santa Maria de Lleida i director de CIBERes, en col·laboració amb la Universitat de Chicago, ha descobert que mitjançant una anàlisi genètica és possible predir si el tractament de l’apnea del son pot disminuir la pressió arterial dels pacients hipertensos. 

Es tracta de la primera ocasió en l’estudi de l’apnea del son en què s’utilitza un model predictiu de resposta al tractament (conegut com HIPARCO-Score) basat en l’anàlisi específica de biomarcadors genètics. D’aquesta manera, i a partir d’una mostra de sang, el facultatiu especialista pot determinar de forma més precisa i personalitzada si el pacient respondrà adequadament a la pressió contínua positiva en la via aèria (CPAP), tractament habitual per als pacients amb apnea del son.

L’apnea de la son és una patologia freqüent que es relaciona amb el risc de desenvolupar hipertensió i malaltia cardiovascular. El tractament amb CPAP, a més de millorar la clínica dels pacients amb apnea del son, principalment la somnolència diürna, millora la seva condició cardiovascular. El 80% dels pacients amb hipertensió de control difícil presenten apnea del son i el tractament amb CPAP disminueix la pressió arterial. D’aquesta manera, el tractament amb CPAP és una alternativa real i efectiva per al control de la pressió arterial en aquest grup de pacients. No obstant això, el 30% d’aquests pacients, tot i que reben el tractament amb CPAP, no redueix les seves xifres de pressió arterial. L’aplicació de l’HIPARCO-Score permetrà identificar el grup de pacients a qui el tractament amb CPAP suposa una eina efectiva per a la hipertensió de control difícil.

L’aplicació de medicina de precisió (que té com a objectiu principal oferir el tractament correcte, en el moment més indicat, a la persona correcta) contribueix al maneig personalitzat dels pacients hipertensos amb la consegüent reducció en cost sanitari.

Els resultats d’aquest innovador estudi es presentaran a la Conferència Internacional de la Societat Americana del Tòrax, que se celebrarà a Denver (Estats Units d’Amèrica) entre els dies 16 i 20 de maig de 2015.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.