El control precoç de la hipertensió en l’atenció primària evita complicacions cardiovasculars en el futur

El cribratge per detectar casos d’hipertensió arterial a la població atesa als centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) es du a terme cada dos anys en persones majors de 40 anys amb una mesura de la pressió arterial. En aquest aspecte, els professionals d’atenció primària de l’ICS han millorat en deu punts els indicadors de prevenció i detecció de la malaltia. Enguany, el control d’aquestes persones ha augmentat fins al 70%, un 10% més que el 2008. Prop de 800.000 usuaris atesos a l’atenció primària de l’ICS són hipertensos.

Per al diagnòstic es recomana la mesura repetida de la pressió arterial tant a la consulta com fora de la consulta. En aquest darrer cas sol ser necessari fer un monitoratge ambulatori de pressió arterial de 24 hores o bé que el pacient es faci automesures domiciliàries. L’avaluació inicial requereix exploracions complementàries i el seguiment d’analítiques i electrocardiogrames. Un hipertens estable i ben controlat pot necessitar visites de seguiment trimestrals al CAP.

Diumenge és el Dia Mundial de la Hipertensió. Amb el lema “Coneixeu les vostres xifres”, l’objectiu d’enguany cerca sensibilitzar la població en relació amb la importància del control de la pressió arterial en la prevenció de les malalties cardiovasculars, així com difondre informació sobre la detecció i el tractament de la hipertensió.

Ernest Vinyoles, metge de família del CAP La Mina i membre de la Societat Catalana d’Hipertensió, exposa la necessitat de controlar aquests pacients en els primers estadis de la malaltia per evitar complicacions en el futur. La hipertensió és una patologia assimptomàtica que pot provocar a mig termini complicacions cardiovasculars o renals i, per aquest motiu, “cal que el pacient es conscienciï de la necessitat de rebaixar la pressió arterial amb canvis d’estil de vida i, si cal, amb la medicació adequada”. El problema rau en el fet que “una pressió alta durant molts mesos passa factura” i pot repercutir de forma negativa en l’estat de salut de la persona, ja que hi ha estudis que demostren un augment d’accidents cardiovasculars i també de demències.

A banda, l’atenció sanitària a les persones amb hipertensió ve acompanyada normalment del tractament d’altres patologies associades com són la diabetis, l’obesitat i el colesterol. Per tant, les intervencions dels professionals de medicina de família i d’infermeria són cabdals en la millora general de l’estat de salut. Segons explica Vinyoles, les accions de promoció d’estils de vida saludable, l’augment de l’activitat física, el seguiment d’una dieta mediterrània i fer els controls pautats pels professionals repercuteixen positivament en un bon control de la pressió arterial.

Per edats, fins als 70 anys els homes tenen una major prevalença d’hipertensió que no pas les dones. En canvi, a partir d’aquesta edat, la tendència s’inverteix. Més del 70% de la població atesa a l’ICS major de 80 anys és hipertensa.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.