Un grup de residents del CAP Chafarinas de Barcelona ciutat demostra que la dansa aplicada com a teràpia pot reduir els nivells d’ansietat

dansa_i_ansietat_CAPChafarinas_APBCN_2015_1_martaarboliEl CAP Chafarinas, de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS, va acollir d’octubre a desembre de 2014 sessions de dansa com a teràpia per reduir l’ansietat, com a fase central de l’estudi pilot del grup de residents d’aquest centre de salut, un estudi de recerca presentat a finals d’abril de 2015, un cop avaluats els resultats postintervenció.

L’”Estudi pilot: dansa i ansietat a l’atenció primària” conclou que la dansa és un bon recurs per alleujar l’ansietat, ja que tres mesos després de la intervenció, les dades recollides entre les dones participants indiquen que el seu risc de patir ansietat ha disminuït en un 33%. A més, l’activitat té una gran acceptació entre les implicades i un alt compliment, i cal destacar l’absència d’efectes secundaris.

Els responsables d’aquesta investigació es plantejaven com a objectiu principal avaluar l’efectivitat d’un programa de dansa com a mitjà d’expressió corporal per disminuir l’ansietat en dones d’entre 55 i 65 anys d’edat d’una àrea urbana, ja que és aquest perfil de dones qui pateix més ansietat, respecte dels homes. I es va optar per un col·lectiu del districte de Nou Barris perquè les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona indiquen que l’ansietat de les dones d’aquestes edats i d’aquesta zona és la més alta de tota la ciutat, d’un 15,4%, per sobre del 12,7% de la mitjana de Barcelona.

També volien saber si existien canvis significatius en la percepció de l’estat de salut en les dones que participaven a l’estudi.

Del total de 30 dones que hi va prendre part, la meitat pertanyia al grup d’intervenció i l’altra meitat al grup control. Totes eren dones assignades al Centre d’Atenció Primària Chafarinas amb diagnòstic d’ansietat, confirmat per entrevista clínica i qüestionari especialitzat Goldberg, que avalua el risc de patir aquesta malaltia.

60 minuts a la setmana per moure’s lliures

El plantejament d’aquesta intervenció va consistir en un total de deu sessions d’una hora de durada cadascuna, que una metgessa resident amb experiència en dansa contemporània i formació de postgrau en “dansateràpia” va dinamitzar, un cop per setmana, durant tres mesos. Marta Arbolí és la metgessa que va liderar l’estudi, però que va rebre el suport dels seus companys residents i de tot l’equip de professionals del CAP Chafarinas.

Al llarg de les sessions es va treballar la dansa sense finalitats escèniques sinó com a mitjà d’expressió i comunicació. També es va aprofundir en la creativitat motriu, en la consciència del propi cos, tant de manera individual com en grup, i en la respiració com a eina per controlar l’ansietat. Les dones participants van manifestar que, mentre ballaven, se sentien molt a gust com a part del grup i que el fet d’expressar-se i moure’s lliurement els aportava benestar.

Aquest estudi de recerca va obtenir la menció especial del Comitè Científic a la VII Jornada de Recerca per a Residents de la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS, celebrada el 30 d’abril. Va ser el projecte guanyador de la Jornada de Residents 2015 de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC).

Què és un trastorn d’ansietat?

L’ansietat o l’angoixa és una emoció, com l’alegria, la tristesa o la ira, que pot aparèixer en determinades experiències de la vida. Com en la resta d’emocions, l’ansietat té una funció adaptativa, però de vegades pot esdevenir patològica o exagerada. Molts cops aquesta ansietat es percep com a exagerada perquè s’acompanya de diferents sensacions corporals desagradables i intenses.

Els trastorns d’ansietat són molt freqüents i, aproximadament, un 15% de les persones tindrà algun trastorn d’ansietat en algun moment de la seva vida, tot i que la incidència de trastorns d’ansietat greus és menor.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.