Les medalles Josep Trueta reconeixen la tasca de tres professionals vinculats a l’ICS  

premiatsEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat les medalles Josep Trueta al mèrit sanitari a tres professionals vinculats a l’Institut Català de la Salut, actualment i durant la seva trajectòria: Assumpció González Mestre, Manel Esteller i Josep Sánchez de Toledo.

Aquests guardons, concedits anualment pel Govern, distingeixen aquelles persones i entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat. Les medalles i plaques Josep Trueta van ser creades l’any 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català. 

L’acte de lliurament ha començat amb unes paraules del conseller de Salut, Boi Ruiz. Tot seguit, la secretària general del Departament de Salut, Roser Fernández, ha fet la lectura del decret de concessió d’aquests guardons. A continuació, Antoni Trilla, director de Qualitat i Seguretat Clínica de l’Hospital Clínic-Universitat de Barcelona, ha parlat en nom dels premiats. L’acte l’ha tancat el president Mas amb l’entrega de les medalles.

La resta de guardonats són: l’especialista en l’àmbit de la nefrologia Jaume Aubia, l’especialista en ginecologia i obstetrícia Pere N. Barri Ragué, la llicenciada en farmàcia Maria Rosa Cedó Rigalt, l’especialista en psiquiatria Josep Fàbregas i Poveda (a títol pòstum), l’especialista en medicina interna i en oncologia Xavier Gómez Batiste-Alentorn, el tècnic de la Divisió d’Avaluació de Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut Amando Martín Zurro, la psiquiatra i psicoterapeuta Roser Pérez Simó (a títol pòstum), la doctora en economia Marisol Rodríguez Martínez, l’especialista en medicina preventiva i salut pública Andreu Segura Benedicto, i l’especialista en medicina interna i especialista en medicina preventiva i salut pública,Antoni Trilla Garcia.

La Placa Josep Trueta ha estat concedida enguany al Consorci Parc Salut Mar, la Federació Salut Mental Catalunya i la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.

A continuació, podeu llegir un breu currículum dels guardonats vinculats a l’ICS.

Assumpció González Mestre és diplomada universitària en infermeria per la Universitat de Barcelona, màster en comunicació empresarial i tecnologies digitals per la Universitat Pompeu Fabra i màster en direcció d’institucions sanitàries per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va iniciar la carrera professional com a infermera d’atenció primària a l’ICS i va exercir diversos càrrecs de responsabilitat en aquesta institució. Lidera el Programa Pacient Expert Catalunya® des de la seva creació i ha participat activament en la posada en marxa del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya, com a responsable de la línia estratègica de l’autoresponsabilitat dels pacients i cuidadors i foment de l’autocura. Així mateix, forma part del Comitè Operatiu del Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària, com a responsable de la línia estratègica relacionada amb el desenvolupament de l’atenció integrada centrada en les persones. Ha participat en diversos fòrums i grups de treball d’àmbit nacional i internacional dirigits al disseny de polítiques i estratègies en el camp de l’autocura. És vicepresidenta, com a representant del Departament de Salut, del Comitè Operatiu de la Xarxa d’Escoles de Salut per a Ciutadans del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Manel Esteller Badosa és llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona i doctorat en l’especialització de genètica molecular del carcinoma de l’endometri a la mateixa Universitat. Va ser investigador postdoctoral i associat a la Facultat de Medicina de la Universitat Johns Hopkins (Baltimore, EUA), on va estudiar la metilació del DNA i la seva relació amb el càncer en les persones. Va liderar el Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques i, actualment, és el director del Programa d’epigenètica i biologia del càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a Barcelona, professor de genètica de la Universitat de Barcelona i investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats. Ha rebut nombrosos reconeixements que inclouen el Premi a la Innovació de l’Estat de Massachussetts, el Premi Josef Steiner a la Recerca del Càncer, Premi d’Investigació Fundació Lilly, el Premi de la Cimera Mundial de la Salut, el Premi Rei Jaume I, el Premi Severo Ochoa d’Investigació Biomèdica de la Fundació Ferrer, el Premio Vanguardia de la Ciencia i el Premi Nacional d’Oncologia Fundació Echevarne.

Josep Sánchez de Toledo i Codina és llicenciat en medicina i cirurgia, doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i especialista en pediatria. És cap del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del Grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR) i membre del seu Comitè Científic. Forma part del Comitè Científic de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a Catalunya i presideix el Comitè Científic de la Federació Oncològica de Catalunya. És el president de la Comissió de Tumors de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de la Comissió Assessora del Pla director d’oncologia de Catalunya. A més, és membre de diverses societats científiques nacionals i internacionals, i també imparteix classes de pediatria a la UAB. Va ser vocal de la Junta de la Societat Catalana de Pediatria. Va impulsar la creació del Registre Estatal i el Registre Català de Càncer Infantil. Ha estat president de la Societat Espanyola d’Oncologia Pediàtrica i president de la seva Fundació. També ha estat coordinador de la Xarxa Temàtica d’Investigació de Tumors Sòlids Infantils de l’Institut de Salut Carles III.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.