Les visites a les unitats de salut internacional de l’ICS per motius de feina augmenten un 30%

salut_internacional_2Les nou unitats de salut internacional de l’Institut Català de la Salut (ICS) han notat un canvi de tendència en les persones que atenen. En els darrers 10 anys, la xifra de persones que consulten aquestes unitats per viatges de negocis ha augmentat un 30%. Per continents, les destinacions més habituals d’aquests viatges són Àfrica (un 40% dels pacients), Amèrica (també un 40%) i Àsia (20%). Segons Israel Molina, responsable del Programa de salut internacional de l’ICS (PROSICS), el perfil d’aquest viatger és el d’“una persona que cerca noves oportunitats de feina, ja sigui per obrir noves línies de negoci o bé per feines que requereixen una alta titulació”; és a dir, empresaris, emprenedors i enginyers que decideixen traspassar fronteres per millorar la seva trajectòria professional. Al mateix temps, explica Molina, ha baixat un  20% el nombre de viatgers per motius exclusivament d’oci a destinacions que requereixen una consulta prèvia a especialistes en salut internacional i medicina tropical. 

Hi ha un tercer grup de persones que també es beneficien d’aquest servei. Són les persones immigrades que van de visita al seu país per motius diversos. En aquest cas, el nombre de consultes ha augmentat de forma molt considerable: “aquest tipus de visites s’han incrementat un 60%. Aquest increment es deu a aquelles persones immigrades que han assolit més capacitat econòmica. En moltes ocasions són viatges de reagrupament familiar. Aquest col·lectiu representa un grup d’alt risc ja que, a diferència dels viatgers autòctons, tenen menys percepció de perill i no fan una consulta prèvia al viatge”, explica Molina.

El motiu del viatge és una de les preguntes que realitzen els professionals de salut internacional als usuaris, ja que pot comportar connotacions en l’àmbit de la salut, així com també pregunten per la durada del viatge i les condicions de vida durant l’estada al país de visita.

Des de les unitats de salut internacional recomanen que totes les persones que han de fer un viatge a un país considerat de risc per a la salut s’hi adrecin per fer una consulta un mínim de dues setmanes abans de marxar. Les unitats ofereixen mesures preventives que cal tenir en compte, recomanen i administren vacunes, donen el tractament preventiu de la malària i consells sobre quina farmaciola cal endur-se en cada cas. A més, també atenen persones amb malalties importades i fan el cribratge d’infeccions tropicals importades.

Anualment, les unitats de salut internacional de l’ICS realitzen unes 30.000 visites d’atenció al viatger i dispensen més de 60.000 vacunes.

Més de 160 professionals han participat a les VIII Jornades de Salut Internacional celebrades a Barcelona. Durant dos dies han pogut compartir informació actualitzada sobre vacunacions i d’altres temes d’interès sobre l’especialització en salut internacional. Més concretament, els professionals han parlat sobre les novetats en vacunes per a la malaltia de l’Ebola i el VIH o el dengue, els darrers brots que hi ha hagut, i la importància de la salut comunitària en persones immigrades, entre d’altres qüestions.

Integració de l’expertesa i el coneixement en salut internacional 

Des de l’any 2013, l’ICS compta amb el Programa de salut internacional (PROSICS), que va néixer amb l’objectiu d’integrar les unitats existents al territori i la seva expertesa en els àmbits de l’atenció i la vacunació del viatger internacional i de l’atenció a patologies importades. A més de l’activitat assistencial, totes aquestes unitats desenvolupen nombroses activitats docents i de recerca.

L’ICS disposa de nou unitats de salut internacional arreu del territori: Vall d’Hebron-Drassanes, Metropolitana Nord, Bellvitge, Baix Llobregat Centre, Anoia, Bages-Berguedà, Osona, Terres de l’Ebre i Lleida. 

La Unitat de Salut Internacional de l’Hospital de Santa Caterina de Salt, gestionada per l’Institut d’Assistència Sanitària, també forma part del PROSICS.

Més informació 

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.