Amb motiu del Dia Mundial del Càncer d’Ovari, que se celebra demà, 8 de maig, el Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR han posat en marxa una campanya per donar a conèixer aquesta malaltia d’una forma diferent. Després de l’èxit de l’any passat, han tornat a demanar la col·laboració d’en Daniel Jordà (Panes Creativos) i Oriol Balaguer, que van recuperar un tàndem clàssic d’esmorzars i berenars a la nostra gastronomia, el pa amb xocolata, amb una finalitat solidària: vendre’l al preu simbòlic de 2 euros per donar a conèixer el càncer d’ovari.
Aquestes dues figures creatives del món de la pastisseria i la forneria de Barcelona han creat específicament per al Dia Mundial del Càncer d’Ovari un pa elaborat amb gingebre i xocolata, ingredients considerats per alguns estudis contrastats com a ingredients adients en la prevenció d’aquest tipus de càncer. El pa creat per Daniel Jordà és una interpretació de la delicada recepta del brioix francès amb ingredients equilibrats. La xocolata d’Oriol Balaguer conté notes làcties amb gust de vainilla i textura cremosa.
Tots dos es vendran conjuntament als establiments que Daniel Jordà i Oriol Balaguer tenen a Barcelona, al Mercat de la Boqueria, a les cafeteries de la cadena Arcasa a l’Hospital Vall d’Hebron, i a alguns establiments associats a BCNandCAKE Tour que vulguin adherir-se a la campanya.
A més, s’han posat a la venda polseres solidàries de 5 euros fetes per l’empresa d’accessoris Samburu, per contribuir també a la campanya de recaptació de fons per a la investigació del càncer d’ovari.
El dia 8 de maig s’instal·laran diferents punts informatius als vestíbuls dels hospitals Maternoinfantil i General de l’Hospital Vall d’Hebron, amb la participació activa de professionals assistencials i investigadors de l’Hospital, així com de representants i voluntàries de l’Associació d’Afectats pel Càncer d’Ovari (ASACO), per donar a conèixer la malaltia entre les persones que vinguin al centre, amb tríptics informatius amb el logotip i el lema de la campanya: “Una veu per totes” (#unaveupertotes).
Un càncer desconegut i molt agressiu
El càncer d’ovari representa el 5% de tots els càncers en la dona i és la segona causa de mort per càncer ginecològic després del càncer de cèrvix. A l’Estat espanyol es diagnostiquen uns 3.300 casos anuals i representa el quart tumor més freqüent després del càncer de mama, el colorectal i el d’endometri.
La incidència del càncer d’ovari s’eleva a una taxa ajustada de 10,2/100.000 dones per any, i una taxa de mortalitat de 4,3/100.000 dones per any. Només a la Unitat de Ginecologia Oncològica del Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es diagnostiquen uns 40 casos de càncer d’ovari l’any, la majoria en un estat avançat de la malaltia, ja que es tracta d’una patologia que pràcticament no té simptomatologia en estadis inicials.
Una de les característiques del càncer d’ovari avançat és la capacitat de recidiva després del tractament complet (cirurgia i quimioteràpia), ja que tot i que inicialment el 50% de les pacients respon favorablement a aquest tractament, el 70% són recurrents, amb una supervivència al cap de 5 anys menor del 30%. En canvi, si es diagnostica en estadis inicials, la supervivència de la malaltia augmenta fins al 90%, segons dades de la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia (FIGO).
Actualment, no existeix un cribratge eficaç per al càncer d’ovari, excepte en les pacients de risc, habitualment portadores de la mutació BRCA 1 i 2, a les quals se’ls realitza un seguiment semestral mitjançant una ecografia transvaginal i el marcador CA 125 amb una sensibilitat de només el 50%. La manca d’un sistema efectiu de diagnòstic precoç fa que la majoria de pacients siguin detectades en estadis avançats de la malaltia. Per aquest motiu, la identificació de marcadors diagnòstics per la detecció precoç, així com la necessitat d’identificar noves dianes terapèutiques que permetin la millora del pronòstic actual de la malaltia, són els pilars bàsics per a la recerca present i futura que es fa al VHIR.
Noves estratègies per millorar el diagnòstic i pronòstic de la malaltia
Les línies d’estudi del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR estan orientades cap a la transferència dels resultats en el camp de la biomedicina. El grup, liderat pel doctor Antonio Gil i la investigadora Anna Santamaria, té una àmplia trajectòria en l’àmbit de la recerca ginecològica.
Actualment, al VHIR s’estan desenvolupant línies d’investigació que van encaminades a la millora del diagnòstic i pronòstic del càncer d’ovari. D’una banda, atesa la reconeguda experiència en la recerca de biomarcadors de diagnòstic precoç en biofluids, s’estan realitzant proves de concepte en biofluids com aspirats uterins, sang i saliva. D’altra banda, amb la finalitat d’atacar la malaltia quan està avançada i requereix tractament, s’estan desenvolupant sistemes que podrien determinar quines pacients van respondre a un tractament concret i quines no, per evitar tractaments innecessaris i apropar el càncer d’ovari al camp de la biomedicina personalitzada.
Malgrat això, la recerca encara està en fases molt incipients i, per aquest motiu, és important conscienciar la població sobre els símptomes i que s’ha de consultar el metge tan aviat com es detectin així com acudir a centres hospitalaris de tercer nivell per tractar aquesta malaltia.