El CAP Roquetes de Barcelona ciutat participa en la creació d’una obra de teatre sobre la fibromiàlgia per fomentar l’acceptació d’aquesta malaltia

obra-teatre-fibromialgia-CAP-Roquetes_APBCN_2015_1Des de fa més d’un any, professionals del Grup de Fibromiàlgies del centre d’atenció primària (CAP) Roquetes de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut (ICS) han estat treballant per fer realitat el projecte de crear una obra de teatre social per tractar des d’una òptica positiva la malaltia de la fibromiàlgia. I ho han fet amb l’objectiu de donar suport a totes aquelles persones que conviuen amb ella i fent servir com a fil conductor del text una teràpia de grup.

¡Engánchate al carro! Convivir con la fibromialgia és el resultat de l’esforç conjunt de professionals, entitats i persones afectades per la malaltia i endegat en el marc del Pla comunitari de Roquetes per les diverses entitats que formen la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Nou Barris, com és el cas del CAP Roquetes, amb la col·laboració del Grup de Teatre Eclipse, els integrants del qual han materialitzat l’obra.

Basada en fets reals, i mitjançant la comèdia i la ironia, l’obra ajuda a comprendre els motius de la fibromiàlgia o la fatiga crònica i, fonamentalment, intenta que totes aquelles persones que pateixen aquestes patologies les acceptin, arribin a superar-se i aprenguin a conviure-hi.

El llibret de l’obra ha estat escrit per a l’ocasió pel Grup de Teatre Eclipse i, en el vessant mèdic, el text ha rebut l’assessoria de Maria Martinez, metgessa de família i directora del CAP Roquetes.

La participació activa del CAP Roquetes en aquest projecte de teatre social forma part de l’estratègia de treball comunitari dels seus professionals (i de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat, globalment) de vincular les persones amb problemes psicosocials amb les activitats culturals, esportives o de lleure que promou la comunitat, ja que l’establiment d’aquests vincles dinàmics amb les entitats de l’entorn comunitari immediat propicien beneficis en la salut emocional, però també en la física i, per tant, generen una millor qualitat de vida.

Una malaltia crònica que afecta especialment les dones

La fibromiàlgia es caracteritza per dolor crònic generalitzat a tot el cos, amb predomini dels músculs i l’esquena i amb presència d’una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts.

La fibromiàlgia és una malaltia freqüent, especialment entre les dones (4,2 % de dones i 0,2 % d’homes afectats en la població espanyola), i sovint s’acompanya de cansament, trastorns del son i de l’estat d’ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d’altres. Per tot això, pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. Malgrat que en els darrers anys s’està investigant a fons aquesta malaltia, encara resten moltes incògnites sobre les seves causes i els mecanismes que influeixen en el seu desenvolupament.

La fibromiàlgia (FM), la síndrome de fatiga crònica (SFC) i la sensibilitat química múltiple (SQM) es consideren malalties diferents, tot i que presenten símptomes comuns i que en un alt percentatge de pacients aquestes tres patologies se sobreposen.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.