Un estudi de l’IDIAP confirma que dues tècniques senzilles dutes a terme a l’atenció primària solucionen el mareig produït pel vertigen perifèric

Logotip IDIAP Jordi GolEl Dr. Josep Lluis Ballvé, metge de família i investigador de l’IDIAP, explica que “la consulta per mareig pot ser deguda a gairebé qualsevol malaltia de qualsevol sistema: neurològic, cardiològic, per anèmies, efectes adversos de fàrmacs, problemes de salut mental (com ara agorafòbia, depressió, etc.), per tant, és un tema molt adequat per a un metge generalista. A més, el seu diagnòstic és per interrogatori (pels símptomes) i per exploració física a la consulta i no requereix proves complementàries, analítiques, o d’imatge. Així mateix la causa més freqüent de mareig atesa a les consultes d’atenció primària és el vertigen. De fet,  el 80% dels pacients que consulten els professionals d’atenció primària per vertigen presenten vertigen perifèric”.

El vertigen perifèric és la sensació que tot es mou, de forma rotatòria, al nostre voltant i que pot durar des de dies fins a uns minuts.

La causa més freqüent del vertigen perifèric és el vertigen posicional benigne. El Dr. Ballvé explica com són els  símptomes d’aquesta malaltia “la persona es desperta al matí i ja des del llit veu que tota l’habitació gira, quan  es mou o prova de llevar-se. Les voltes que nota duren poc, però quan fa algun altre moviment amb el cap, les nota novament. Durant el dia, el pacient pot tenir una sensació lleu d’inestabilitat i així que mou el cap  amunt o  avall torna a notar que tot gira. A vegades, sent ganes de vomitar”. En aquests casos, el tractament més recomanat són les maniobres de recol•locació que es poden fer en pocs minuts a la consulta i que el que pretenen és mobilitzar les litiasis (formació de càlculs) dels canals semicirculars fins a l’utricle on deixen de provocar símptomes. No és necessari cap medicament.

Tanmateix, segons explica el Dr. Ballvé, “la bibliografia nacional i  internacional i la nostra pròpia experiència, posen de manifest que ni les exploracions diagnòstiques ni les terapèutiques es fan de forma rutinària ni a les consultes d’atenció primària ni a les urgències dels hospitals”.

Per això, l’objectiu de l’estudi és demostrar com a través de dues maniobres senzilles (la maniobra diagnòstica Dix Hallpike i la terapèutica Epley) el metge de família pot, de manera factible i eficaç, solucionar el vertigen posicional benigne dels seus pacients.

De fet, el mateix Dr. Ballvé explica que amb aquestes tècniques “a banda de diagnosticar bé aquesta malaltia en els  pacients,  podrem detectar millor el tipus de vertigen que ens consulten i, per tant, quan en detectem un de central (que és el tipus més perillós) també ho fem abans”.

L’estudi

L’estudi s’està fent a dos centres d’atenció primàriade l’Institut Català de la Salut (ICS), EAP Florida Nord i Sud del CAP Florida de L’Hospitalet de Llobregat, en una població assignada de 49.400 pacients.

L’objectiu de treball, diu el Dr. Ballvé, “es comprovar si la maniobra de recol·locació d’Epley com a tractament per al vertigen posicional benigne, realitzada per metges d’atenció primària és eficaç a curt, mitjà i llarg termini. En els resultats de la maniobra Dix-Hallpike esperem trobar-hi diferències significatives (del 30% o més), entre el grup d’intervenció i el grup de control (a qui es fa la maniobra simulada) i, també, en la millora clínica dels pacients”.

I Conclou: “De fet, esperem poder demostrar l’eficàcia de les tècniques de maniobra en la resolució dels símptomes del vertigen ja en la primera setmana, cosa que pot escurçar molt l’evolució d’aquesta malaltia (amb tot el que això suposa de qualitat de vida, disminució del temps de baixa i reducció del consum de fàrmacs). A més, estudiarem la resposta al cap d’un mes i d’un any”.

El vertigen

El vertigen perifèric és la sensació que tot es moual nostre voltant i que pot durar des de dies fins a uns minuts.

Hi ha dos tipus de vertigen, el central, ocasionat generalment per problemes neurològics i accidents vasculars cerebrals, i el perifèric, que és el més habitual i que està ocasionat normalment per problemes a l’orella interna. De fet, el 80% dels pacients que consulten per vertigen a l’atenció primària presenten vertigen perifèric.

Diversos estudis situen la seva prevalença al voltant del 23% de la població¹, que en els casos de persones majors de 60 anys pot arribar al 30%.

Anualment, més d’un 5% de la població de qualsevol edat patirà algun episodi de vertigen.

A més, cal recordar que el vertigen és un trastorn que altera greument la qualitat de vida de qui el pateix. De manera que el 80% de les persones afectades ha d’interrompre la seva activitat diària o bé ha de demanar la baixa laboral.

Aquests dos vídeos mostren com s’han de realitzar aquestes dues tècniques:

Maniobra diagnòstica Dix Hallpike: https://www.youtube.com/watch?v=tJEFi5RFZEM

Maniobra terapèutica Epley: https://www.youtube.com/watch?v=yAFx4-TFcGE

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.