El Servei de Cirurgia de l’Arnau tracta la situació actual de les intervencions de les hèrnies ventrals i incisionals en el II Curs de cirurgia de paret abdominal

DSCN0698_baixEls dies 4 i 5 de maig de 2015 ha tingut lloc a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida la segona edició del Curs de cirurgia de paret abdominal dirigit pel doctor Rafael Villalobos, facultatiu responsable de la Unitat de Paret Abdominal.

Durant el Curs, adreçat a professionals de cirurgia de tot l’Estat, s’han realitzat pràctiques en temps real de reparació d’hèrnies de la paret abdominal. Aquest tipus de cirurgia per laparoscòpia fa més de cinc anys que es realitza a l’Arnau i ha significat una recuperació més ràpida per als pacients, una estada més curta a l’Hospital i n’ha avançat la reincorporació laboral, cosa que ha suposat un impacte positiu des del punt de vista de cost-efectivitat per a la sanitat pública.

L’objectiu principal del Curs és tractar els conceptes bàsics sobre la situació actual de les intervencions de les hèrnies ventrals i incisionals, les indicacions, la tècnica quirúrgica i els reptes de futur en la direcció dels tractaments personalitzats. El Curs té una part teòrica i una de pràctica, on s’han desenvolupat tres intervencions quirúrgiques que han servit per explicar, de manera detallada, aquest tipus d’intervenció d’hèrnia de paret abdominal. Els pacients intervinguts han evolucionat de manera satisfactòria i han estat donats d’alta passades les 48 hores de la intervenció.

Aquest curs és el segon que es realitza després de l’èxit obtingut en l’impartit l’any passat, cosa que converteix el Servei de Cirurgia General de l’Hospital en un centre de referència a l’Estat per a aquest tipus d’intervencions.

A l’Arnau s’operen, anualment, prop de cent eventracions de complexitat mitjana i gran. A més, des de fa cinc anys, el Servei de Cirurgia de l’Arnau i la Unitat de Paret Abdominal treballen en tres àrees fonamentals de desenvolupament integral: la investigació, la docència i l’assistència.

En l’àmbit de la investigació, l’any 2011 es va obtenir una beca del Fons d’Investigació en Salut (FIS) per fer recerca experimental en diverses formes de prevenció del desenvolupament de les eventracions.

Pel que fa a l’Àrea Assistencial, s’han fet cirurgies obertes, com ara les laparoscòpiques amb la realització de tècniques innovadores, que permeten considerar que el Servei de Cirurgia està a l’avantguarda d’aquestes intervencions.

Així doncs, l’impacte positiu i l’èxit de tota aquesta tasca permetrà iniciar cursos per a cirurgians de l’estranger i situarà, internacionalment, aquest Servei com a capdavanter en aquest tipus de cirurgia.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.