Els primers resultats a mitjà i llarg termini de la cirurgia de la diabetis confirmen l’eficàcia d’aquest tractament i ajudaran a ajustar-ne les indicacions

aèries HUB (21)Els propers dies 4 i 5 de maig, l’Hospital Universitari de Bellvitge organitzarà el XII Curs Internacional de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica. El Curs, que serà impartit per destacats experts nacionals i internacionals, inclourà 13 intervencions quirúrgiques en directe, així com 6 conferències sobre diferents temes d’actualitat al voltant del tractament quirúrgic i endoscòpic de l’obesitat i la diabetis.

Una de les novetats que s’hi presentaran seran els primers resultats a mitjà i llarg termini de la gastrectomia vertical, que actualment és el principal tractament quirúrgic de l’obesitat i la diabetis. Amb aquest procediment, inicialment desenvolupat per tractar només l’obesitat mòrbida, el cirurgià elimina mitjançant laparoscòpia una àmplia part de l’estómac, reduint-lo tan sols a un tub estret per on passa l’aliment. S’ha comprovat que, a més de disminuir la ingesta d’aliment, aquesta modificació produeix canvis hormonals que ajuden a la remissió de la diabetis.

Els resultats que es presentaran no només confirmen l’eficàcia d’aquesta cirurgia en un alt nombre de casos, ja sigui en forma de remissió completa o parcial de la malaltia, sinó que aporten valuosa informació als endocrinòlegs i cirurgians per saber quines tècniques estan produint millors resultats en cada tipus de pacient i així poder fer indicacions més acurades.

El Dr. Jordi Pujol Gebellí, responsable de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i director del Curs, destaca que “l’èxit de la cirurgia metabòlica està fent que la demanda creixi de forma exponencial. Es tracta d’una prestació que només es pot fer oferir des d’hospitals de tercer nivell, i és indispensable dedicar tots els recursos possibles a fer front a aquesta nova demanda”.

Durant el Curs, es presentaran les indicacions, les complicacions i l’avaluació objectiva de la gastrectomia vertical, i es compararà aquest procediment amb la resta de tècniques bariàtriques amb resultats basats en l’evidència. Així mateix, s’hi mostrarà la utilitat de tècniques d’endoscòpia bariàtriques avançades en malalts seleccionats, com són la tècnica endosleeve, la gastroplàstia plicada i la col·locació i extracció d’Endobarrier per a diferents indicacions.

L’Hospital Universitari de Bellvitge va un dels centres pioners a incorporar la cirurgia bariàtrica i també, més recentment, la cirurgia metabòlica. Realitza més de 120 intervencions de cirurgia bariàtrica i metabòlica a l’any. Des de l’any 1976, acumula una experiència de més de 2.500 casos. Va ser el primer centre de l’Estat espanyol acreditat com a Centre d’Excel·lència per la prestigiosa Surgical Review Corporation (SRC).

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.