Pacients i professionals formulen 400 propostes per al desenvolupament del Model d’atenció centrada en la persona de l’ICS

Pacient-Expert_15_61L’Institut Català de la Salut (ICS) va organitzar el dia 22 d’abril de 2015 el Fòrum de Participació “Dissenyem el futur: l’atenció centrada en la persona, un objectiu comú”, celebrat a l’Hospital Universitari de Bellvitge i al Campus de Bellvitge de la Universitat de Barcelona. El Fòrum ha estat organitzat amb la col·laboració del Programa Pacient Expert Catalunya® – Programa de prevenció i atenció a la cronicitat del Departament de Salut i va reunir 200 participants, 100 pacients i 100 professionals de diferents disciplines i àmbits d’assistencials, procedents de diversos centres i serveis de l’ICS d’arreu de Catalunya. Joan Subirats, catedràtic de ciència política de la UAB, fou el col·laborador especial que, al llarg de tota la jornada, va aportar la seva expertesa des de l’òptica de les ciències socials. 

L’acte va ser inaugurat pel director gerent de l’Institut Català de la Salut, Pere Soley, i clausurat pel secretari de Participació Social i Local del Departament de Salut, Francesc Sancho. Va tenir un format innovador on es van combinar els actes plenaris, al principi i al final de la jornada, amb la configuració de deu grups de treball mixtos de ciutadans i professionals que van elaborar propostes centrades en diferents àrees temàtiques. Els cinc temes marc de la reunió van ser l’alfabetització per a la salut, els drets i deures, la presa de decisions compartides, la planificació de decisions anticipades, i el model d’atenció no presencial.

Pacient-Expert_15_212Entre les 400 propostes que van sorgir dels debats i que, un cop prioritzades, varen ser presentades pels moderadors dels grups de treball en la sessió de conclusions coordinada per Carles Blay, responsable operatiu del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya, destaquen les següents: el dret del pacient a sentir-se escoltat, comprès i valorat; la participació informada de les persones en totes les decisions; la millora de les habilitats comunicatives dels professionals; la desburocratització de les consultes; la introducció de la formació humanística en els estudis de salut de postgrau i de pregrau; més presència a les escoles de la promoció de la salut; l’obertura de nous espais de participació ciutadana en les polítiques sanitàries; l’accés universal del ciutadà a les dades sobre la seva salut; el dret a un procés de final de vida digne, o l’augment de l’explotació de les possibilitats de la teleassistència i de les noves tecnologies en l’atenció sanitària.

Segons va resumir Assumpció González Mestre, responsable del Programa Pacient Expert Catalunya®, “l’atenció de la salut no s’ha de fer pensant en el ciutadà, sinó conjuntament amb el ciutadà”. En la mateixa línia, Albert Ledesma, director del Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària, va destacar que “la integració de les persones en la presa de decisions és un dret garantit que ha de substituir el model caducat del paternalisme assistencial”. El director assistencial de l’ICS, Antoni Juan, va afirmar que es tindran molt en compte les propostes sorgides de la jornada i que es treballarà per fer-les realitat.

Pacient-Expert_15_219

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.