Vall d’Hebron, líder en trasplantament pediàtric a Catalunya

HUVH_panoramicaL’Hospital Universitari Vall d’Hebron lidera nou dels 10 programes de trasplantament de l’adult i els cinc programes de trasplantament pediàtric, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. De fet, a l’Estat, només Vall d’Hebron i La Paz, que a més realitza trasplantament multivisceral, compten amb tots els programes.

La Unitat de trasplantament pediàtric funciona com una unitat funcional integral on estan integrats els diferents programes de què disposa l’Hospital (cardíac, pulmonar, renal, hepàtic i progenitors hematopoètics), tots de referència a l’Estat. Aquesta Unitat compta amb professionals altament qualificats i experts i amb el suport d’una infermera gestora de casos per ajudar-los a gestionar la complexitat, ja que l’Hospital Maternoinfantil atén pacients molt petits, fins i tot lactants. A més, cal tenir en compte que, actualment, hi ha molt pocs donants d’òrgans pediàtrics i els equips que s’hi dediquen han de comptar amb una elevada especialització i experiència.

El fet diferencial d’aquest Hospital és que disposa de la visió multidisciplinària de totes les especialitats pediàtriques i d’adults, que facilita la transferència d’aquests pacients, quan sigui necessari, als programes d’adults, ja que tots funcionen de forma transversal i coordinada, així com tots els serveis de suport per tractar-los de forma integral. Així, queda garantida la continuïtat en l’assistència d’aquests pacients, dins del mateix Hospital, al llarg de la seva vida.

A més, aquesta estreta col·laboració entre els programes pediàtrics i els d’adults fa que els professionals de l’Hospital Maternoinfantil puguin disposar de les tècniques més avançades en cada programa i de l’especialització per abordar casos molt complexos. Per exemple, s’ha perfeccionat l’ús dels dispositius d’assistència ventricular, que són dispositius que fan les funcions del cor, de forma que els infants disposen de més temps mentre no arriba un cor adequat i que afecta el 60% dels pacients. O bé els trasplantaments que, cada vegada més, es fan a lactants.

Més de 1.600 nens i nenes s’han sotmès a un trasplantament a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron des que es van constituir els diferents programes i els resultats, en la majoria de casos, són excel·lents, el que permet a aquests pacients gaudir d’una millor qualitat de vida. L’any 2014 l’Hospital va realitzar 91 trasplantaments pediàtrics: 13 de ronyó, 14 de fetge, 1 de pulmó, 2 de cor i 60 de progenitors hematopoètics (27 autòlegs i 34 al·logènics).

Una jornada per reivindicar la importància del trasplantament infantil

Demà, 25 d’abril, Vall d’Hebron organitza, conjuntament amb el CosmoCaixa, una jornada lúdica per a les famílies amb nens i nenes trasplantats a l’Hospital, professionals i associacions de pacients, on podran compartir activitats i experiències. Cada any l’Hospital organitza aquesta trobada, però en aquesta ocasió, i per primera vegada, s’ha volgut portar més enllà de les portes de Vall d’Hebron amb l’objectiu d’apropar la problemàtica d’aquesta mainada a la societat i posar l’accent en la importància de la donació i de seguir investigant en alternatives al trasplantament infantil.

I quin millor escenari que el CosmoCaixa, un museu de referència molt arrelat a Barcelona; un espai dedicat a divulgar el coneixement científic i a estimular-ne les vocacions, amb la participació directa dels visitants. Així doncs, els nens i nenes trasplantats podran gaudir de diferents activitats dirigides, dins de l’àmplia oferta del museu, des d’activitats de contes per als més petits, activitats al planetari o tallers de divulgació científica per als més grans.

A més, Arcasa obsequiarà la mainada amb un esmorzar per agafar forces per a les activitats programades. Els metges i metgesses residents de Pediatria de l’Hospital col·laboraran com a voluntaris, guiant els infants per les diferents activitats programades.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.