El Grup d’Epidemiologia Aplicada de l’IRBLleida dirigit pel Dr. Pere Godoy – responsable de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de Lleida, professor de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat de Lleida i investigador del CIBER de Epidemiologia y Salud Pública de l’Instituto de Salud Carlos III – està desenvolupant un projecte de recerca integrat per varis estudis sobre la malaltia obstructiva crònica (MPOC) a la Regió Sanitària de Lleida. Els investigadors volen identificar quins són aquells factors de risc específics que s’associen a l’agreujament o agudització d’aquesta malaltia. Segons indica Josep Montserrat, metge de família i investigador POST-MIR del grup de l’IRBLleida “estem dissenyant diferents models que prediuen la probabilitat d’ingrés hospitalari, l’empitjorament de la malaltia i la mortalitat en aquests pacients. Aquests tres models inclouen dades de la vacunació antigripal i, alguns d’ells, també el de la vacunació antipneumocòccica 23V, com a factors protectors dels pacients”.
Els investigadors proposen que, a través d’una eina senzilla, es pugui identificar als pacients amb major risc d’empitjorar ja des de la consulta d’Atenció Primària. Això ha de permetre instaurar mesures preventives i/o terapèutiques específiques per evitar l’agudització, la disminució de la funció pulmonar i millorar la supervivència i qualitat de vida d’aquests malalts.
La investigació ha resultat en diferents publicacions científiques que aporten informació valuosa sobre l’efectivitat d’aquestes vacunes. En concret, acaben de publicar part de la investigació a la revista Atención Primaria, resultat d’un estudi dut a terme en un grup de 2.501 malalts amb MPOC provinents de 7 Àrees Bàsiques de Salut de la Regió Sanitària de Lleida (Mollerussa, Bellpuig, Les Borges Blanques, Cervera, Agramunt, Tàrrega i Balaguer). Han pogut determinar que la vacunació antigripal redueix en un 33% la mortalitat global a 3 anys en aquests malalts amb MPOC. Anteriorment, en un estudi realitzat amb 1.323 malalts amb MPOC de l’ABS Mollerussa ja havien evidenciat alta efectivitat de l’antigripal en la disminució del 68,4% dels ingressos a l’hospital per agreujament de la MPOC. Aquest primer estudi va ser publicat a la revista Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica.
Diferents estudis indiquen que el fet que el professional sanitari es vacuni o no de l’antigripal en cada campanya vacunal podria influir a l’hora de recomanar-la als seus pacients. Així, un altre focus de la investigació s’ha centrat en la cobertura vacunal dels professionals sanitaris d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut de la Regió Sanitària de Lleida. Per conèixer si els propis professionals es vacunen, es va fer arribar un qüestionari a 320 professionals (metges/ses, pediatres i infermer/es) de la regió. Van identificar que el 60,33% dels enquestats es vacunen i, d’entre aquests, els professionals amb millors cobertures vacunals són els pediatres, els majors de 55 anys amb més anys d’antiguitat, d’àmbit urbà, que conviuen amb fills menors de 15 anys o amb familiars majors de 65 anys i/o amb malalties cròniques. Segons l’estudi, els principals motius per vacunar-se és evitar el propi contagi, protegir la salut dels pacients i perquè consideren que la vacunació té una alta efectivitat. Aquests resultats han estat publicats també recentment a la revista de salut pública Gaceta Sanitaria.
Globalment, totes aquestes troballes contribueixen a sustentar l’efectivitat de la vacunació com a mesura de prevenció primària en l’agreujament de la MPOC. En especial, la vacuna antigripal i l’antipneumocòccica 23-V eviten l’ingrés hospitalari, l’empitjorament de la malaltia i fins i tot la mortalitat dels malalts MPOC. No obstant això, segueix essent necessari seguir treballant en el disseny d’estratègies per augmentar la cobertura vacunal en la població general, en especial entre els malalts amb factor de risc i també entre els professionals sanitaris.
La malaltia pulmonar obstructiva crònica
La MPOC és una malalties respiratòria caracteritzada per la presència d’una obstrucció crònica i poc reversible del flux d’aire, causada principalment per la reacció inflamatòria al fum del tabac, el principal factor de risc de l’MPOC. Altres factors la provoquen són la pol·lució, els fums de la combustió, els factors genètics i el dèficit de l’enzim alfa1-antitripsina.
És una malaltia molt prevalent a tot el món tot i estar infradiagnosticada. Actualment, representa la quarta causa de mortalitat i s’estima que l’any 2020 ocupi el tercer lloc. Als EEUU, 24 milions de persones pateixen aquesta malaltia, mentre que a l’Estat Espanyol la pateixen 1,3 milions de persones. Els dos principals estudis de prevalença realitzats a l’estat espanyol, l’IBERPOC i l’EPISCAN han determinat que entre un 9% i un 10% de la població espanyola està afectada.
PUBLICACIONS:
Montserrat-Capdevila J, Godoy P, Marsal JR, Barbé-Illa F. Risk factors for mortality in patients with chronic obstructive pulmonary disease. Aten Primaria. 2015 Mar 13. pii: S0212-6567(14)00392-8. doi: 10.1016/j.aprim.2014.11.004.
Montserrat-Capdevila J, Godoy P, Marsal JR, Cruz I, Solanes M. Efectividad de la vacunación antigripal para evitar el ingreso hospitalario por agudización de la enfermedad pulmonar obstructiva crònica. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2014 Feb;32(2):70-5.
Montserrat-Capdevila J, Godoy P, Marsal JR, Barbé-Illa F. Factores asociados a recibir la vacunación antigripal en profesionales de atención primaria. Gac Sanit. 2015 Mar 12. pii: S0213-9111(15)00024-2. doi: 10.1016/j.gaceta.2015.02.004.