El 3r Congrés Europeu de Broncoscòpia analitzarà les implicacions del ràpid creixement de la pneumologia intervencionista

Del 23 al 25 d’abril, l’Hospitalet de Llobregat acollirà el 3r Congrés de l’Associació Europea de Broncoscòpia i Pneumologia Intervencionista (EABIP), que se celebrarà conjuntament amb el 21è Congrés Nacional de l’Associació Espanyola d’Endoscòpia Respiratòria i Pneumologia Intervencionista (AEER). La reunió, que comptarà amb l’assistència d’uns 450 especialistes procedents de la majoria de països europeus, tindrà lloc a l’Hotel Hesperia Tower i al campus de Bellvitge de la Universitat de  Barcelona. El Comitè Organitzador està presidit pel Dr. Antoni Rosell, cap de secció de Broncoscòpia i Pneumologia Intervencionista del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i les vicepresidències estan a càrrec de la Dra. Noelia Cubero i la Dra. Rosa López-Lisbona, del mateix centre mèdic.

Un dels temes claus que s’hi abordaran seran els reptes organitzatius, acadèmics i curriculars que afronta la pneumologia intervencionista com a subespecialitat mèdica arran del ràpid creixement que ha experimentat en els darrers anys. Així, en la primera sessió del Congrés es debatrà, entre d’altres qüestions, sobre els programes formatius de la subespecialitat, i hi intervindrà l’impulsor als Estats Units del primer examen de certificació en pneumologia intervencionista. També s’hi presentaran nombrosos avenços científics, com ara novetats en l’abordatge diagnòstic del nòdul pulmonar o noves tècniques en el diagnòstic de la malaltia intersticial difusa. Així mateix, s’hi donaran a conèixer els resultats del programa europeu de cribratge del càncer de pulmó i, en el pla tecnològic, es presentaran nous sistemes de navegació electromagnètica per a l’exploració del sistema respiratori.

La pneumologia intervencionista cobreix dos grans àmbits: la broncoscòpia intervencionista i les intervencions no quirúrgiques de la pleura. Dins de la broncoscòpia intervencionista, un de les innovacions emblemàtiques ja plenament consolidades és l’ecobroncoscòpia lineal (EBUS, en sigles angleses), on es combina la broncoscòpia tradicional amb l’ecografia. Un broncoscopi flexible amb un transductor ecogràfic a l’extrem permet a l’especialista veure directament la tràquea, els bronquis i les seves ramificacions, obtenir imatges ecogràfiques de les estructures de la paret bronquial, especialment ganglis limfàtics mediastínics, i extreure fins i tot una mostra per punció d’aquests ganglis. Gràcies a això, es diagnostica i es determina l’estadi del càncer de pulmó de forma ràpida i mínimament invasiva, i el pacient és donat d’alta en poques hores. Pel que fa a les intervencions a la pleura, s’han desenvolupat tècniques com ara la toracoscòpia mèdica –que substitueix la biòpsia pleural a cegues–, l’aplicació de vàlvules per fístules alveolopleurals, o la implantació de catèters tunelitzats, en què una connexió sota la pell en pacients amb metàstasi a la pleura permet buidar el líquid que es genera.

A més del seu caràcter científic, el Congrés tindrà un marcat caràcter formatiu, amb l’organització a les instal·lacions de la UB d’un total de 19 workshops –una xifra sense precedents en aquesta mena de reunions– on s’ensinistrarà sobre les principals tècniques de la subespecialitat, amb la utilització de fantomas, cadàvers i models animals vius. El Congrés també serà innovador en l’aprofitament de les noves tecnologies, ja que, a més de la programació de 48 ponències orals, els mateixos assistents podran votar el premi a la millor ponència del Congrés d’entre les prèviament seleccionades pel Comitè Científic.

Segons destaca el Dr. Antoni Rosell, “el paper creixent de la pneumologia intervencionista és paral·lel al que també ha tingut en els últims anys l’intervencionisme en cardiologia, radiologia o gastro­ente­ro­logia, entre d’altres especialitats. En aquest sentit, s’ha produït tot un canvi en el paradigma de l’anestesiologia: ara aquests pacients són intervinguts fora dels quiròfans, en entorns no estèrils, però amb una alta seguretat i un alt rendiment diagnòstic, reduint els costos i generant un impacte quasi nul en el pacient. Nosaltres ja diagnostiquem malalties del mediastí i patologia pulmonar difusa, nòduls pulmonars solitaris i la gran majoria de la patologia pleural, i de ben segur que el nombre de procediments augmentarà en un futur proper”.

Podeu veure el programa del Congrés i el llibre de resums de les comunicacions a www.ecbip2015.org.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.