Resposta de l’ICS davant el posicionament de l’AIFiCC sobre el concurs de mobilitat voluntària

En relació amb el posicionament de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) sobre el concurs de mobilitat voluntària de l’ICS, la institució garanteix la professionalitat dels infermers i infermeres que han obtingut un nova destinació en aquest procés, ja que tots disposen dels coneixements i l’experiència requerits per al lloc de treball que han d’ocupar.

Els llocs de treball s’han assignat a professionals que disposen de la competència suficient per poder realitzar la feina amb els màxims nivells de qualitat assistencial. S’ha actuat de manera especialment curosa en aquells casos en què es requereix un perfil professional concret. Evidentment, l’ICS no assigna mai un lloc de treball a un professional que no tingui les competències necessàries per desenvolupar-lo.

Actualment, l’ICS compta amb una plantilla fixa i interina de més de 4.600 infermeres a l’atenció primària. Les destinacions d’infermeria convocades per a atenció primària en aquest darrer concurs de mobilitat són 634 i les adjudicades, 540 (un 11% del total de la plantilla d’aquest col·lectiu).

Com és lògic, els professionals que han canviat de nivell assistencial requeriran un període d’adaptació i acollida al nou equip on s’incorporin. Al mateix temps, cal destacar que hi aportaran una experiència molt valuosa, tant pel coneixement dels processos de cures com del contínuum assistencial, entre d’altres.

L’ICS forma especialistes en infermeria familiar i comunitària a través de les seves unitats docents. Aquesta especialitat no és, en aquests moments, un requisit per accedir a cap lloc de treball l’atenció primària. Ara bé, l’ICS reconeix les especialitats com un mèrit en els processos selectius i en la carrera professional.

Convé recordar que els concursos de mobilitat voluntària són procediments que es fan periòdicament en l’àmbit de la funció pública per tal de garantir el dret dels professionals amb nomenament fix a obtenir una nova destinació de treball. Aquests procediments en cap cas perjudiquen la qualitat de l’atenció que es dóna a la ciutadania. A més, milloren la satisfacció i el compromís dels professionals que assoleixen la destinació desitjada.

Els resultats d’aquest concurs de trasllat permeten consolidar amb nomenaments territorials definitius la majoria de llocs ocupats fins ara per professionals en comissions de servei i reingressos provisionals, la qual cosa suposa donar més estabilitat i flexibilitat als equips i, alhora, garantir als usuaris la continuïtat assistencial. La majoria dels treballadors que han obtingut una destinació definitiva tenen el màxim nivell de carrera professional.

Des de l’ICS entenem que cal separar les reivindicacions professionals referents a les especialitats d’infermeria —totalment legítimes— de la qualitat de l’assistència, que està garantida en tot moment.

Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicat o carta al director, Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.