L’ús de ramucirumab millora la supervivència global dels pacients amb càncer colorectal

09062613-030020_TaberneroL’estudi RAISE, iniciat l’any 2010, és un estudi global, aleatoritzat, de fase III en què van participar 1.072 pacients de 24 països d’Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa, Austràlia i Àsia. L’assaig demostra una millora significativa de la supervivència global dels pacients amb càncer colorectal metastàtic als quals se’ls va administrar com a segona línia de tractament una combinació de ramucirumab amb FOLFIRI, un tipus de quimioteràpia (irinotecan, àcid folínic i 5-fluorouracil). Aquests pacients no havien respost o havien progressat cap al tractament estàndard de primera línia per a aquesta malaltia.

La supervivència global mitjana dels pacients tractats amb la combinació de ramucirumab i FOLFIRI va ser de 13,3 mesos davant dels 11,7 mesos per als pacients tractats amb placebo, el que va reduir el risc de mort en un 16% i el risc de progressió de la malaltia en un 21%. Aquesta combinació també es va mostrar efectiva en tots els subgrups de tumors incloent-hi pacients amb KRAS mutat i tumors KRAS de tipus salvatge.

“El càncer colorectal metastàtic és bàsicament una malaltia incurable, i és particularment difícil de tractar quan la teràpia inicial deixa de funcionar”, assegura Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del VHIO, que ha dirigit l’estudi RAISE. “Aquest assaig també va incloure pacients amb tumors de creixement ràpid, de manera que els resultats són rellevants per als pacients que normalment ens trobem a la consulta”, afegeix el Dr. Tabernero.

“Els resultats de l’assaig RAISE són molt encoratjadors, ja que demostren clarament que la inhibició sostinguda de la via de l’angiogènesi de la primera línia a la segona línia del càncer colorectal metastàtic millora la supervivència en una població amb càncer colorectal metastàtic clínicament representativa, incloent-hi pacients amb mal pronòstic”, conclou el director de l’estudi.

Les dades de l’assaig RAISE s’han presentat a les autoritats reguladores dels EUA i la UE.

Sobre el ramucirumab (CYRAMZA®)

El ramucirumab és una teràpia antiangiogènica. Es tracta d’un anticós humà monoclonal desenvolupat per al tractament de tumors sòlids. Està dirigit contra el receptor 2 de creixement vascular endotelial (VEGFR2). Enllaçat al VEGFR2 funciona com un antagonista receptor, ja que bloqueja l’enllaç del VEGF a VEGFR2.

Hi ha diversos estudis en curs amb l’objectiu de provar l’ús de ramucirumab com a agent únic i en combinació amb altres teràpies contra el càncer per al tractament de diversos tipus de tumors. Fins ara, el ramucirumab ha estat el focus de quatre assajos de fase III que han demostrat una millora de la supervivència en càncer gàstric, càncer de pulmó i càncer colorectal.

Sobre el càncer colorectal

El càncer colorectal és el segon tipus de càncer més comú del món, amb una incidència estimada de més d’1,36 milions de nous casos anuals. Es calcula que cada any es produeixen al món unes 694.000 morts per aquest càncer, el que suposa un 8,5% de totes les morts per càncer i la quarta causa més comuna de mort per aquesta malaltia. Prop del 55% dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen en zones desenvolupades del planeta i les taxes d’incidència i mortalitat són considerablement més altes entre els homes que entre les dones.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.