Presentació dels resultats de la recerca PostMIR 2013-2014 a l’IRBLleida

Foto1_2015_04_09_Acte POSTMIRS IRBLLUna representació de tres investigadors PostMIR de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha exposat els resultats de la seva recerca sobre tres temàtiques: l’apnea del son en l’atenció primària, els estudis epidemiològics sobre la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i les tasques de suport fetes en el Centre de Recerca Biomèdica Avançada (CREBA).

A l’acte, hi ha assistit el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el director territorial de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, i el director de l’IRBLleida, Xavier Matias-Guiu. Durant l’acte, Reñé ha destacat el gran valor que representa la inversió en talent biomèdic per la regió de Lleida. Josep Pifarré ha destacat la importància de crear una pedrera d’investigadors assistencials a través d’aquests ajuts POSTMIR, alhora de poder retenir el talent un cop la formació especialitzada dels professionals MIR, EIR, PIR o FIR finalitza. Al seu torn, Xavier Matias-Guiu ha ressaltat i ha agraït a la Diputació de Lleida la seva contribució en diferents aspectes de la vida de l’institut com són els ajuts PostMIR, la seva contribució a la materialització CREBA de Torrelameu i també en l’empenta que rebrà el segon edifici de Biomedicina. Addicionalment, el director de l’Institut ha comunicat l’inici en breu de la 3a edició dels ajuts PostMIR de l’IRBLleida, amb l’oferta de 10 nous ajuts per a l’any 2015.

Durant l’acte, s’han presentat les línies bàsiques dels projectes de recerca de tres becats Post-MIR:

• Núria Tarraubella, metgessa de família i investigadora IRBLleida PostMIR 2014, ha exposat els resultats preliminars de l’estudi Gestió del pacient amb sospita de Síndrome d’Apnea Obstructiva del Son (SAOS) des d’Atenció Primària: xarxa territorial d’assistència (GESAP). En aquest treball, els investigadors han demostrat que mitjançant la formació i coordinació de l’atenció primària amb Unitat del Son es pot aconseguir un maneig igual d’efectiu dels pacients que tenen apnea del son. Recentment, la seva recerca s’ha publicat a la revista internacional Thorax.

• Josep Montserrat, metge de família i investigador PostMIR 2013 i 2014, ha presentat els resultats del seu projecte sobre la Incidència i els factors de risc associats a l’hospitalització per exacerbació de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), una de les 10 primeres causes principals de mortalitat mundial segons la World Health Organization. La seva recerca, on hi han participat diversos centres d’atenció primària de la regió de Lleida, ha revelat dades sobre la població lleidatana com la incidència d’hospitalització (12,6%), l’agudització (61,7%) i la mortalitat (12,6%) per MPOC i diferents predictors d’aquestes, entre altres resultats. Els models predictors són fàcils i factibles d’aplicar a la consulta d’atenció primària, i permetrien identificar als malalts amb MPOC de major risc d’agudització, d’ingrés hospitalari i mortalitat, amb la finalitat de dissenyar estratègies preventives i/o terapèutiques adequades a cada cas. Els seus resultats han estat publicats en diferents revistes científiques com Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica, Atención Primaria i Gaceta Sanitaria.

• Cristina Gas, metgessa adjunta al Servei de Cirurgia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i investigadora PostMIR 2013 i 2014, ha explicat les activitats dutes a terme en la modalitat B dels ajuts PostMIR. Aquesta modalitat són ajuts específics per donar suport al CREBA. Les seves activitats s’han centrat en la realització d’un estudi de mercat sobre l’oferta en formació en centres similars al CREBA així com també en l’estudi de l’equipament necessari i disseny de les instal·lacions quirúrgiques per realitzar les activitats al CREBA, tenint en compte les particularitats del centre i l’optimització de recursos.

Foto2_2015_04_09_Acte POSTMIRS IRBLL

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.