El monitoratge neurofisiològic intraoperatori arriba a prevenir fins al 100% de les lesions neurològiques en algunes operacions realitzades a l’Hospital de Bellvitge

aèries HUB (21)La tècnica del monitoratge neurofisiològic intraoperatori (MNI) aconsegueix evitar seqüeles en un ampli ventall d’intervencions quirúrgiques que presenten risc de dany neurològic. En alguns tipus de procediment quirúrgic, com és el de l’aneurisma intracraneal, s’han aconseguit eliminar totalment les seqüeles sempre que vagi acompanyat de monitoratge neurofisiològic.

Aquesta tècnica consisteix en la presència en el quiròfan, durant una intervenció quirúrgica complexa, d’un neurofisiòleg encarregat de detectar principis de lesió neurològica abans que siguin irreversibles, per tal que es puguin corregir. El neurofisiòleg estimula el còrtex motor amb una tira numerada d’elèctrodes, mitjançant la qual aconsegueix informació constant de l’estat de les neurones. És un procediment que està experimentant un gran auge en els últims anys arreu del món i que va tenir l’Hospital Universitari de Bellvitge com un dels centres pioners.

Entre els dies 9 i 11 d’abril, l’Hospital Universitari de Bellvitge organitzarà un nou curs de monitoratge neurofisiològic intraoperatori, en el marc del Màster en Electrodiagnòstic Neurològic impartit per la Universitat de Barcelona amb la col•laboració de l’Hospital Clínic, l’Hospital de Bellvitge i l’Institut Guttmann. El curs inclourà una cirurgia d’un tumor medul•lar en directe. Hi assistiran, com a cursillistes, uns 40 professionals, procedents de l’Estat espanyol i de diversos països de Llatinoamèrica. Com a professors destacats, comptarà amb el Dr. Vedran Deletis (Split, Croàcia), que és l’especialista que va desenvolupar aquesta tècnica a nivell mundial; el Dr. Francesco Sala (Verona, Itàlia), i la Dra. Isabel Fernández Conejero, directora del curs i responsable d’MNI a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

La Dra. Fernández Conejero destaca que, amb el monitoratgeneurofisiològic intra-operatori, “s’aconsegueix una cirurgia més avançada i segura; realment aconseguim evitar moltes complicacions neurològiques, que podrien anar des de paraplègia, paràlisis facials a afectacions dels esfínters, entre d’altres”.

L’MNI està indicada en totes aquelles intervencions on pugui haver-hi afectació neurològica: la neurocirurgia –com ara resseccions de tumors de cervell, de base del crani o de columna vertebral–, la cirurgia cardíaca, vascular, ortopèdica i traumatològica, otorino¬laringològica, maxil•lofacial i oral, plàstica o cirurgia general, entre d’altres. Segons la Dra. Fernández Conejero, “els costos afegits del monitoratge neurofisiològic queden ràpidament amortitzats gràcies a les complicacions estalviades; només cal pensar que el cost del tractament i la recuperació d’un sol infart cerebral és similar al salari anual d’un metge d’hospital”.

El monitoratge neurofisiològic intraoperatori es va introduir a l’Hospital Universtari de Bellvitge l’any 2003 i s’hi va consolidar l’any 2009, quan la Dra. Fernández Conejero va tornar d’una formació de dos anys i mig a Nova York al costat de Vedran Deletis, que actualment exerceix de nou a Split. L’Hospital Universitari de Bellvitge és el centre de l’Estat espanyol i d’Europa que més MNI realitza, uns 300 cada any, aplicats a intervencions de neurocirurgia, traumatologia, otorinolaringologia, cirugia plàstica i cirurgia vascular.

Així mateix, desenvolupa diverses línies d’investigació en aquest àmbit, com ara l’estudi de nervis cranials, els reflexos del tronc cerebral intraoperatori, o el monitoratge del plexe lumbar. Recentment ha publicat a la prestigiosa revista Clinical Neurophysiology, juntament amb el Prof. Deletis, els primers resultats d’un nou mètode on l’ús del monitoratge neurofisiològic permet per primera vegada portar a terme els estudis neurològics per a la preservació del llenguatge amb el pacient adormit. Els resultats d’aquesta investigació van ser destacats en portada per la publicació.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.