Els professionals de l’atenció primària de Barcelona ciutat de l’ICS es formen en marxa nòrdica per conèixer i aplicar els beneficis d’aquest exercici en la salut

formacio-primaria-salut-marxa-nordica_APBCN_2015Ja han començat les sessions de formació perquè professionals d’atenció primària (de medicina de família, infermeria i treball social) guiïn grups d’usuarisen la pràctica de la marxa nòrdica. Els professionals que es formen en aquesta primera fase són els dels centres d’atenció primària (CAP) Bordeta-Magòria i La Marina de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS.

La impulsora d’aquesta formació és la doctora Cristina Vehí, facultativa de l’Hospital Clínic i responsable de la consulta de cardiologia en aquests dos CAP de l’ICS. La doctora Vehí dirigeix i coordina els grups de marxa nòrdica que fan sortides setmanals en els dos centres des de 2013, any en què va endegar un programa d’exercici de marxa amb bastons per als pacients que atenia que tenien malalties del cor.

Ara, l’objectiu de formar professionals d’atenció primària és que aquests puguin conscienciar més usuaris i usuàries dels CAP dels beneficis en la salut que comporta la pràctica regular d’un exercici físic com és la marxa nòrdica, encara més, si són guiats per especialistes de la sanitat.

A la ciutat de Barcelona, però, ja hi ha tres centres d’atenció primària de l’ICS que lideren la pràctica de la marxa nòrdica com a exercici per fer salut amb grups regulars: a més del CAP La Marina i Bordeta-Magòria, hi ha el CAP Sant Rafael, el pioner, ja que va començar a fer caminades el 2006, any en què va crear també l’Associació de Marxa Nòrdica CAP Sant Rafael. 

Foment d’un estil de vida físicament actiu i saludable des de l’atenció primària

La pràctica de la marxa nòrdica implica un augment del nombre de grups musculars actius, així com també l’increment de la despesa energètica i de la freqüència cardíaca. A més, millora l’impacte que reben les articulacions de les extremitats inferiors, cames i peus, i contribueix a estabilitzar l’equilibri i a adoptar una postura més adequada.

Diversos estudis nacionals i internacionals han demostrat que la marxa nòrdica, o marxa amb bastons, contribueix a la millora de la qualitat de vida de les persones, però és especialment beneficiosa per a qui té patologies com ara la cardiopatia isquèmica, la diabetis tipus 2, la hipertensió, l’obesitat, l’arteriopatia perifèrica, l’MPOC, la fibromiàlgia, el dolor crònic, el càncer de mama, la malaltia de Parkinson o la depressió.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.