Els Mossos d’Esquadra formen els treballadors de l’ICS per dotar-los d’eines per millorar la seguretat viària laboral

xerrada_Mossos_ICSAgents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra (PG-ME) de la Comissaria General de Mobilitat han impartit aquest dimarts una sessió sobre mobilitat segura al Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut (ICS), a Barcelona. A la jornada formativa hi han assistit professionals de la seu corporativa. Posteriorment, la mateixa xerrada es realitzarà per tot el territori.

Durant l’any 2014, mig miler de treballadors de l’ICS, un 80% de dones, van patir un accident en el trajecte (o in itinere), que són els que es produeixen anant a la feina o tornant-ne, o mentre es fan desplaçaments en horari laboral. Aquesta xifra ha experimentat un creixement lent però progressiu en els darrers anys i, per aquest motiu, la formació pretén posar en relleu la importància d’una bona seguretat viària en els trajectes realitzats per qüestions laborals. Cadascun d’aquests treballadors va estar una mitjana de 30 dies de baixa.

xerrada_Mossos_ICS2Segons les dades recopilades pel Servei de Prevenció, el nombre d’accidents en el trajecte suposa el 40% del total d’accidents amb baixa laboral patits per professionals de l’organització. La resta d’accidents amb baixa són majoritàriament causats per caigudes, cops o sobreesforços durant la jornada laboral.

L’objectiu de la formació és conscienciar el personal de l’ICS dels accidents de trànsit i de les conductes segures en mobilitat, per tal de promoure la seguretat viària en els desplaçaments laborals, tant durant la jornada com anant a la feina i tornant-ne. Com a objectius específics es pretén:

 – Conscienciar sobre la problemàtica dels accidents de trànsit laborals.

– Conèixer els factors de risc dels accidents de trànsit en l’entorn de treball, identificar-los i actuar en conseqüència.

– Reflexionar sobre els riscos del trànsit i les mesures preventives associades.

– Adoptar conductes de prevenció i autoprotecció en la mobilitat, per adaptar-se a cada situació.

Aquesta sessió formativa sobre mobilitat segura s’emmarca en una col·laboració més àmplia que la PG-ME estableix amb l’Institut Català de la Salut. I té un antecedent: la prova pilot que s’ha dut a terme al llarg de l’any 2014 a Terres de l’Ebre. Concretament entre el mes de maig i novembre passats es van realitzar 15 sessions a les quals hi van assistir 282 persones de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i dels equips d’atenció primària d’Ulldecona-La Sènia, Amposta, L’Aldea Camarles, Terra Alta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, Tortosa Oest, Tortosa Est, Ametlla-Perelló, Flix, Móra la Nova-Móra d’Ebre.

xerrada_Mossos_ICS3Els continguts que els mossos imparteixen en aquesta formació tracten, entre d’altres àmbits, de les conseqüències dels accidents de trànsit i la importància d’aquesta mena d’accidentalitat laboral, els tipus d’accidents de trànsit en l’entorn laboral (en missió i en el trajecte), els factors de risc relacionats amb la mobilitat (via, vehicle i factor humà: alcohol, drogues, medicaments, fatiga, distracció, velocitat, infraccions, etc.) i les mesures preventives que es poden dur a terme per evitar els accidents de trànsit.

Els agents aconsellen en aquestes sessions prendre mesures d’autoprotecció, com poden ser avaluar els factors de risc propis, evitar la fatiga i les distraccions, mantenir el vehicle en condicions òptimes, distribuir-hi la càrrega correctament, fer ús del transport públic o compartir el vehicle, planificar la millor ruta per al desplaçament i valorar les condicions climatològiques, entre d’altres.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.