Vall d’Hebron realitza amb èxit un nou trasplantament de cara

150316_trasplantament_cara_01CUn equip multidisciplinari de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, dirigit pel Dr. Joan Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, ha realitzat un trasplantament de cara en què s’han reconstruït els dos terços inferiors de la cara, el coll, la boca, la llengua i la faringe a un pacient afectat des de fa 20 anys per una malformació massiva arteriovenosa, una malaltia que li ha provocat una deformació progressiva dels teixits de la cara. El pacient, a causa de l’evolució de la seva malaltia, tenia alteracions funcionals importants com problemes de visió, de la parla i risc de sagnats greus que posaven en risc la seva vida. És la primera vegada al món que es realitza un trasplantament d’aquesta complexitat.

El pacient havia estat valorat en diferents hospitals internacionals (Clínica Mayo, Harvard, etc.) on se’l va considerar inoperable. Per l’evolució de la seva malaltia, amb una deformitat progressiva i hemorràgies greus que havien posat en risc la seva vida, va ser valorat per l’Equip de Trasplantament de Cara de Vall d’Hebron, que va considerar que l’única opció de tractament era extirpar-li el tumor i els teixits deformats, i reconstruir-li el rostre amb un trasplantament de cara.

La intervenció, realitzada al febrer, va ser d’alta complexitat i va durar 27 hores. Hi van participar 45 professionals de diferents serveis de l’Hospital: Cirurgia Plàstica, Anestèsia, Infermeria, Auxiliars d’infermeria, Trasplantament Hepàtic, Coordinació de Trasplantaments, Malalties Infeccioses, Neuroradiologia Intervencionista, Cures Intensives, zeladors i tots els serveis centrals i de suport.

L’evolució del malalt després de la intervenció ha estat satisfactòria, similar a la de qualsevol malalt trasplantat a l’Hospital. Durant les setmanes posteriors al trasplantament, ha estat fent tractament de rehabilitació i se li ha ajustat el règim d’immunosupressió. En aquesta fase ha tingut un paper important el personal infermer i auxiliar d’infermeria de la Unitat de Cremats, el Servei de Rehabilitació, Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional, el Servei de Nutrició i Dietètica, el Servei de Psiquiatria, i Treball Social de l’Hospital.

Aquest és el segon trasplantament de cara que es fa a l’Hospital Vall d’Hebron. El primer, que va ser el primer total que es va fer al món, es va fer a l’abril de 2010 a l’Oscar, un home jove que patia una deformitat greu a la cara causada per un traumatisme que l’havia deixat sense nas i fosses nasals, i li havia deformat el maxil·lar superior i inferior, els pòmuls, la zona nasoetmoïdal, els llavis, la boca i les parts toves de la cara. Això li provocava seriosos problemes funcionals, ja que tenia dificultats per respirar, parlar i deglutir, i havia de respirar i alimentar-se artificialment. Al pacient, que actualment fa vida normal, se li va trasplantar tota la pell i músculs de la cara, el nas, els llavis, el maxil·lar superior, totes les dents, el paladar, els ossos dels pòmuls i la mandíbula mitjançant tècniques de cirurgia plàstica i microcirurgia vasculonerviosa.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.